Anorexie je možná více ovlivněna metabolismem než psychikou

Anorexie je považována za psychiatrické onemocnění. A třebaže se psychiky týká, možná je daleko víc její rozvoj podmíněn metabolismem, než se dosud myslelo.

Podle nejnovějších výzkumů mají totiž anorektici dědičně nastavený metabolismus způsobem, který je předurčuje k tomu, že méně jedí, rychleji spalují a jsou hubenější. Pokud se pak toto nastavení potká s poruchou vnímání vlastního těla, rozvine se anorexie.

Více faktorů

Jinými slovy, ne každý člověk, který má poruchu vnímání vlastního těla, se stane anorektikem. Ale stane se jím tím spíš ten jedinec, který má specifick

„To, že léčba anorexie tolik selhává, je možné přičíst na vrub tomu, že se léčí především psychoterapií, ale je možné, že se daleko více budeme muset zaměřit na léčbu metabolismu pomocí léků,“ míní profesorka Cynthia Bulik z University of North Carolina.

Smrtící geny

Anorexie je nejsmrtelnější psychiatrické onemocnění. Postihuje až dvě procenta žen a kolem 0,4 procenta mužů.

„Naše analýzy naznačují, že metabolické faktory mohou hrát téměř stejnou, nebo dokonce větší roli než čistě psychiatrické účinky. Lidé s anorexií mají sestavu zdravých genetických predispozic. Zdá se, že mají shodné geny jako lidé s nízkou tělesnou váhou, nižším rizikem diabetu typu dvě a nižší riziko rozvoje inzulínové resistence. Dále bývají většinou pohybově aktivnější a mají dobrou hladinu HDL cholesterolu v krvi,“ tvrdí spoluautor doktor Gerome Breen z Londýnské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat