Civění do mobilu přispívá k epidemii obezity

Lidé, kteří civí do mobilu pět a více hodin denně, patří mezi ty, kteří se velmi málo pohybují. Jsou to navíc lidé, kteří u aktivit souvisejících s používáním mobilu častěji konzumují sladkosti, pamlsky a slazené perlivé nápoje. Právě tyto souvislosti s užíváním přístroje zvyšují riziko obezity o více než čtyřicet procent.

Obezita přitom zvyšuje riziko onemocnění srdce, diabetu typu 2, rakoviny a předčasného úmrtí na nejrůznější příčiny.

Mobil nepřítelem postavy

„Tito vědci mají naprostou pravdu. Uživatelé telefonu si podle všeho tohle ani vůbec neuvědomují,“ uvedl Tam Fry z britského Národního fóra pro obezitu.

Vědci z Univerzity Simóna Bolívara sledovali studenty ve věku devatenáct až dvacet let. Ti, kteří používali mobil pět a více hodin denně, byli o třiačtyřicet procent častěji obézní. A to proto, že dvakrát méně cvičili a také častěji pojídali sladkosti, fast food a limonády.

Technologie jako pomocníci i zabijáci

Podle odborníků je důležité, aby široká veřejnost věděla, že ačkoli jsou mobilní technologie velmi atraktivní, měly by být používány tak, aby zlepšovaly zdravotní stav a chování ovlivňující zdraví.

„Trávení příliš velkého množství času před chytrým telefonem podporuje sedavé chování, zkracuje čas, který člověk tráví fyzickými aktivitami, což vede k vyššímu riziku předčasné smrti,“ tvrdí doktorka Mirary Mantill-Morrón z Univerzity Simóna Bolívara.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat