Obézním lidem skutečně více a déle chutná

Obézním lidem skutečně více chutná. Když si kousne do oblíbeného jídla obézní člověk a člověk s normální postavou, pak ten první vnímá chutě intenzivněji. Ale nejen to. Bude potřebovat mnohem více soust než osoba s normální postavou, aby přestala vnímat z jídla potěšení a dostavil se pocit nasycení. Tento fenomén je zřejmě jedním z důvodů, proč se lidé přejídají a jsou obézní.

Vysvětluje totiž to, proč obézní lidé konzumují více potravy a přijímají nadbytek kalorií, která jim potom obezitu způsobuje.

Vědci z University of Iowa provedli srovnávací experiment, z něhož vyplývá, že obézní lidé sní oblíbeného jídla o mnoho soust víc (a tedy o mnoho energie víc) než lidé s normální postavou. A to jednoduše proto, že požitek už z prvního a také následujících soust hodnotí daleko výše než lidé s normální postavou. Ti také daleko dříve řeknou dost.

„Obezita je zásadní problém veřejného zdraví. Příčiny obezity jsou různé, ale rozhodnutí týkající se konzumace hrají důležitou roli, zvláště rozhodnutí o tom, jaké jídlo jíst a jak mnoho ho sníst. Vnímání chuti může vést k přejídání. Pokud mají obézní lidé jiné vnímání chuti, pak nám to může pomoci lépe pochopit obezitu a vytvářet lepší přístupy v prevenci obezity,“ věří doktorka Linnea Polgreen z University of Iowa.

Doslova smrtící obezita

Všichni víme, jak moc obezita škodí. Bohužel je totiž spojena se vznikem i těch nejzávažnějších onemocnění. Je ostatně jedním z výrazných rizikových faktorů pro rozvoj mnoha typů rakoviny. Krom toho, že tuková tkáň produkuje hormony související se vznikem a šířením zhoubných nádorů, brání také imunitnímu systému v likvidaci nádorových buněk. Zjistili to vědci z Dublinu s tím, že tukem obalené imunitní buňky selhávají ve svých funkcích a v těle pak snadněji vzniká rakovina.

„Látka, která by bránila imunitním buňkám ve vstřebávání tuku, by mohla pomoci. Testovali jsme ji v laboratorních kulturách a imunitní buňky byly opět schopné zabíjet nádorové buňky. Ale je naprosto nezpochybnitelné, že mnohem lepší pro člověka je zhubnout a mít normální postavu, protože je to celkově pro každého zdravější,“ tvrdí profesorka Lydia Lynch z Trinity College v Dublinu.

Její tým zjistil, že u obézních lidí se tukem obalují makrofágové zodpovědní za rozpoznání a zničení nádorové buňky. Když tedy v tomto úkolu selžou, začne se tato dělit a vznikne nádor.

„Tato studie odhaluje, jak molekuly tuku brání imunitním buňkám v řádném nastavení jejich mechanismu při ničení nádorových buněk,“ uvedl doktor Leo Carlin z Beatsonova institutu pro výzkum rakoviny v rozhovoru pro BBC.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat