Obezita výrazně zvyšuje riziko úmrtí na rakovinu tlustého střeva a prsu

Nejen riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a prsu, ale také mnohem vyšší riziko úmrtí na tato onemocnění a mnohem nižší šanci se z těchto onemocnění zotavit mají lidé s vysokým stupněm obezity. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je obezita vůbec jedním z největších rizikových faktorů rakoviny na Západě. A to proto, že se potýká s epidemií obezity.

Každý rok nadváhy mezi dvacátými a padesátými narozeninami zvýší riziko rakoviny tlustého střeva o čtyři procenta a rakoviny prsu o tři procenta. Pokud je člověk obézní celých třicet let, pak je ale jeho riziko úmrtí na rakovinu tlustého střeva ve srovnání s osobou mající normální postavu o 224 procent vyšší, u rakoviny prsu je o 143 procent vyšší.

„Náš výzkum dokazuje, že účinná prevence nadváhy a obezity musí začít už v mládí,“ tvrdí doktorka Isabelle Soerjomataram z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny.

Co za tím stojí?

Proč má vlastně obezita na vznik rakoviny takový vliv? Krom toho, že tuková tkáň produkuje hormony související se vznikem a šířením zhoubných nádorů, brání také imunitnímu systému v likvidaci nádorových buněk. Zjistili to vědci z Dublinu s tím, že tukem obalené imunitní buňky selhávají ve svých funkcích a v těle pak snadněji vzniká rakovina.

„Látka, která by bránila imunitním buňkám ve vstřebávání tuku, by mohla pomoci. Testovali jsme ji v laboratorních kulturách a imunitní buňky byly opět schopné zabíjet nádorové buňky. Ale je naprosto nezpochybnitelné, že mnohem lepší pro člověka je zhubnout a mít normální postavu, protože je to celkově pro každého zdravější,“ tvrdí profesorka Lydia Lynch z Trinity College v Dublinu.

Její tým zjistil, že u obézních lidí se tukem obalují makrofágové zodpovědní za rozpoznání a zničení nádorové buňky. Když tedy v tomto úkolu selžou, začne se tato dělit a vznikne nádor.

„Tato studie odhaluje, jak molekuly tuku brání imunitním buňkám v řádném nastavení jejich mechanismu při ničení nádorových buněk,“ uvedl doktor Leo Carlin z Beatsonova institutu pro výzkum rakoviny v rozhovoru pro BBC.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat