Jediná porce smaženého denně vede k předčasnému úmrtí

Většina lidí si myslí, že jíst malé množství smaženého denně zdraví neškodí. Bohužel se zásadně mýlí. Jediná porce smaženého pokrmu, pakliže je konzumována denně, výrazně zvyšuje riziko předčasného úmrtí na choroby oběhové soustavy. A riziko je vyšší u žen po menopauze.

Tým epidemiologů z University of Iowa a Washington University sledoval více než sto tisíc žen starších padesáti let během pětadvaceti let. Krom pravidelného vyšetřování jejich zdravotního stavu byl také pečlivě sledován jejich jídelníček. Z analýzy výsledků vyplývá, že během sledovaného období zemřelo předčasně mnohem více žen, které denně konzumovaly alespoň jednu porci smaženého jídla, než žen, které se takovým pokrmům vyhýbaly.

Počítala se přitom jak smažená kuřata a ryby, tak smažená zelenina a hranolky či brambůrky.

„Náš výzkum dokazuje, že mezi konzumací smaženého jídla a rizikem předčasného úmrtí na choroby oběhové soustavy existuje výrazný vztah. Omezení konzumace smažených jídel, zvláště smažených kuřat a ryb, by se mohlo výrazně projevit na klinickém obrazu veřejného zdraví,“ míní autoři výzkumu, který publikoval British Medical Journal.

Zákeřné hranolky

Také si občas rádi dopřejete zlatavé, křupavé hranolky? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Nejenže nadměrně zatěžují naše srdce a cévy, jak ostatně vyplývá z výše napsaného, ale skrývá se v nich i další nástraha. Hranolky jsou totiž velmi bohatým zdrojem karcinogenních akrylamidů. Ty vznikají ze škrobů při smažení, pečení a pražení za vysokých teplot. Čím vyšší teplota a čím tmavší pak hranolky jsou, tím hůře. Akrylamidy jsou silné karcinogeny obsažené také v cigaretovém kouři.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil, že akrylamid je karcinogen a jeho konzumace souvisí s onemocněním rakovinou.

Akrylamidy se tvoří ve spoustě pečených a smažených pokrmů bohatých na polysacharidy, především v hranolcích, brambůrkách, ale také chlebu, sušenkách a kávě. Akrylamid je také znám jako součást cigaretového kouře,“ uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA.

Více než polovina příjmu akrylamidu u dětí pochází právě z hranolků, smažených brambor a kroket. Pokud už rodiče tedy připravují dětem tyto pokrmy, měli by je smažit při nižší teplotě a maximálně dozlatova. Čím tmavší totiž pokrm je, tím je v nich akrylamidu více.

Máme důkazy z laboratorních testů na zvířatech, že akrylamid a jeho metabolit gylcidamid jsou genetoxické a karcinogenní, poškozují DNA a způsobují rakovinu… Nejdůležitější skupinou potravin přispívajících k příjmu akrylamidu jsou smažené bramborové potraviny, káva, sušenky, krekry, křupavý chléb, topinky a toasty,“ uvádí dále EFSA.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat