Kila navíc i beznaděj. I za to může nedostatek dopaminu

Není vám právě teď moc „do zpěvu“? Vaše tělo možná trpí dopaminovou nouzí. Situace se dá napravit třeba meditací. Ovšem i taková odpočinková masáž nebo správná svačinka vám může hodně prospět!

Poslední dobou jste pořád unavení a bez nálady? Pokud se navíc špatně soustředíte a býváte zapomnětliví, jen tak bez příčiny se to neděje. Je docela dost možné, že vám chybí dopamin! Co je tato látka zač, a jak její přirozenou „výrobu“ můžete ovlivnit?

Látka, bez které se jen stěží obejdete

Dopamin je silný neurotransmiter v mozku, jež spadá do stejné kategorie jako třeba oxytocin, endorfin nebo serotonin. Funkcí má spoustu, ovšem primárně je uznáván jako chemikálie zodpovědná za motivaci, soustředění a energetickou hladinu. Dopamin se přímo dotýká i schopnosti učení nebo psychického rozpoložení, neboť má pod palcem pocity štěstí, radosti a vzrušení. Co všechno se děje, pokud tento neuropřenašeč v organismu schází? Schválně, zda vám následující řádky budou znít povědomě…

Nechuť k sexu, kila navíc i beznaděj

Dlouhodobá „podmíra“ uvedené sloučeniny je spojována třeba s narušenou odolností vůči stresu či potížemi s pamětí. Ovšem typickou vizitkou tohoto stavu jsou rovněž pocity smutku, nespavost, výkyvy nálad, nadváha nebo snížené libido, s nímž prostě nic „nehne“. Ptáte se, co se dá udělat pro to, abyste dopamin přirozeně „dotankovali“? Možností je více, stačí si vybrat!

Pronikněte do tajů meditace

Slovo meditace pochází z latinského „meditatio“, tedy rozjímání. Je to velmi oblíbená a účinná zbraň na psychickou regeneraci i posílení imunity, kterou využívá stále více lidí. Budete další? Závěry americké studie publikované v magazínu Cognitive Brain Research sdělují, že jen několik málo minut v meditativním stavu stačí k tomu, aby úroveň dopaminu začala narůstat.

Svěřte se do rukou maséra

Že taková masáž pomůže jen bolavým zádům? Co vás nemá! Je prokázáno, že vyvíjení tlaku na svaly a tkáně zkvalitňuje spánek, zatímco je účinným lékem na zácpu – ano, čtete správně. Tím však pozitiva dané procedury ještě nekončí, tedy alespoň podle amerických vědců působících na Miamské univerzitě. Ti na základě vlastního průzkumu tvrdí, že tímto příjemným způsobem relaxu lze hladinu jmenovaného neurotransmiteru povznést až o 31 %.

Zaměřte se na správné potraviny

Produkce dopaminu se dá chutně a jednoduše „nakopnout“ i jistými potravinami. Soustřeďte se hlavně na takové, jež obsahují aminokyselinu tyrosin. Právě ona je jakýmsi palivem potřebným pro spuštění celého „výrobního procesu“. V obchodě se tedy poohlédněte po avokádu, banánech, tmavé čokoládě a mandlích. Nutno podotknout, že dobrým zdrojem je i zelený čaj. Nemáte chuť na šálek?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat