Které vitaminy potřebujete, pokud žijete aktivně či sportujete

Preferujete aktivní životní styl a sport? Vaše tělo vám je určitě vděčné a nelze vám nic vytknout. Cyklistika, pěší turistika, běh… činnosti, které zvlášť v letních měsících pomáhají kompenzovat újmy způsobené našemu tělu vlivem sedavého zaměstnání, stresu a nedostatku pohybu v zimě. Víte ale o tom, že jakoukoli zvýšenou fyzickou aktivitu je dobré doplnit vhodnou stravou? Dostatek kterých živin je třeba při zvýšeném pohybu hlídat?

Sport zrychluje metabolické procesy v těle, v důsledku toho náš organismus rychleji spotřebovává vitaminy a minerální látky, které je následně třeba doplnit. Jestliže tělu dodáme potřebné živiny po fyzické zátěži, urychlíme tak proces regenerace a pomůžeme si od zátěžové bolesti svalů, vazů a šlach. Důležitou roli v tomto procesu hrají vitaminy skupin C a E, které zodpovídají za zásobování svalů a tkání, a skupiny B, které zajišťují metabolismus sacharidů a proteinů a fungování látkové výměny.

Přehlížené vitaminy

Často přehlíženým vitaminem, který ale má významný vliv na náš organismus, je K2, který patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Tento vitamin ocení všichni aktivní lidé především díky jeho schopnosti udržovat pevné, silné a zdravé kosti. Při pravidelném užívání významně působí na prevenci zranění typu vymknutí kotníku, poškození kyčelního kloubu, stehenní kosti, ale i jiných zlomenin. Jeho pravidelným užíváním významně snížíte riziko osteoporózy. Občas se každému sportovci stane, že své svalstvo jednoduše přetíží – i zde pomůže vitamin K2, který v těle působí také protizánětlivě.

Často se doporučuje užívat K2 spolu s vitaminem D3. Proč tomu tak je? Tyto dva vitaminy totiž skvěle spolupracují! Společné dávkování zlepšuje jejich účinek. Již zmiňovaný vliv na zdravé kosti tkví právě v užívání obou vitaminů: D3 pomáhá vstřebávání vápníku z trávicího traktu a K2 směřuje vápník přímo do kostí a zubů a zabraňuje jeho ukládání do cév a měkkých tkání. D3 má navíc významný vliv na imunitu, na prevenci řady závažných chorob včetně cukrovky II. typu, srdečních onemocnění, osteoporózy a rakoviny. A v poslední době se hovoří také o jeho vlivu na výkon při sportu či jiných fyzických aktivitách.

Kolik je tak akorát

Doporučená denní dávka D3 je minimálně 800 jednotek (IU), což odpovídá zhruba kilovému pstruhu, či štice. Hlavním zdrojem déčka ale zůstává sluneční záření, a to až z 90 %. Během jednoho dne stráveného na slunci může vzniknout až 1 200 mikrogramů vitaminu D (1 μg = 40 I.U). Ovšem slunce u nás nesvítí intenzivně během celého roku a je prokázáno, že v našem pásmu lze D3 ze slunce účinně čerpat zhruba jen v období červen-srpen v době kolem poledne. Vliv má i celá řada dalších faktorů – například smog, používání ochranných opalovacích prostředků, nebo věk či pigmentace pokožky (pokožka starších lidí a lidí přirozeně tmavších má sníženou schopnost vytvářet vitamin D při pobytu na slunci)

Doporučená denní dávka vitaminu K2 je 1 μg /1 kg hmotnosti. Pro představu - žena, která váží 60 kg, by měla mít denní příjem vitaminu K2 60 μg. Je prokázáno, že populace ve vyspělých zemích přijímá jen asi 10 % doporučeného množství K2.

Kde je získat

Mezi potraviny s vysokým obsahem K2 patří:

  • vaječné žloutky (29,1 až 33,5 μg/100g)
  • kuřecí maso (5,8 až 11,3 μg/100g)
  • vepřové maso (0,2 až 9,9 μg/100g)
  • hovězí maso (1,1 až 9,3 μg/100g)
  • sýr (4,7 až 10,2 μg/100g)
  • mléko (0,8 až 1,0 μg/100g)
  • natto – fermentované sójové boby (939 až 998 μg/100g)

Doporučeného denního množství vitaminů lze snáze dosáhnout s pomocí doplňků stravy z lékárny. Při jejich výběru dbejte na kvalitu a všímejte si množství účinné látky. Pro lidské tělo jsou vždy vhodnější doplňky přírodního původu – například D3 vyrobený z lanolinu z ovčí vlny. Tobolky s účinnou látkou v sypké podobě oproti tabletám neobsahují pojiva, barviva, stabilizátory, leštidla a jiné nadbytečné látky. Na trhu jsou už i produkty vhodné pro vegany.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat