Hypertenze po třicítce souvisí se zmenšováním mozku

Vysoký krevní tlak je nebezpečnou zdravotní potíží, která výrazně zvyšuje riziko infarktu, mrtvice a předčasného úmrtí. Lidé, kteří po třicítce začnou trpět hypertenzí, by se měli mít na pozoru. Tichý zabiják totiž likviduje také jejich mozkovou tkáň. Podle vědců z Londýnské univerzity se lidem s hypertenzí výrazněji zmenšuje mozek a ve stáří můžou mít častěji potíže s myšlením, pamětí či koordinací.

Vysoký krevní tlak nezvyšuje amyloidový plak či plak tau bílkovin, které souvisejí s rozvojem Alzheimerovy choroby. Nicméně zmenšování objemu mozkové hmoty je jinou formou demence, tedy zhoršením kognitivních funkcí ve stáří.

„Náš výzkum dokazuje, že sledování krevního tlaku a včasná intervence ve snaze maximalizovat zdraví mozku později v životě musí začít už ve středním věku,“ míní profesor Jonathan Schott z University College London.

Ideální prevencí vysokého krevního tlaku je zdravý životní styl. Vyvážená strava, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, vyhýbat se prostředí s výfukovými plyny a znečištěním vzduchu a život v čistém prostředí bez stresu.

Potraviny, které snižují krevní tlak

Živiny, jako je draslík, vápník a hořčík pozitivně ovlivňují oběhový systém. Proto je vhodné konzumovat stravu bohatou na vlákninu, zeleninu, ovoce, drůbež, ryby, ořechy a fazole. Leckdo doporučuje i malé množství mléčných výrobků s nízkým nebo nemastným obsahem tuku a sodíku.

Vědci tvrdí, že zelenina bohatá na draslík, jako jsou sladké brambory, avokádo či špenát, může pomoci snížit krevní tlak. Výzkum ukázal, že lidé, kteří přijímají více draslíku, jsou na tom se svým tlakem o dost lépe. Draslík však není jediný, kdo celou situaci zachraňuje. 

Borůvky, jablka a to ostatní

Díky studiím se prokázalo, že i syrové ovoce působí na krocení vysokého krevního tlaku více než skvěle. Některé druhy poskytují minerály, jako je již zniňovaný draslík a látky nazývané flavonoidy, které jsou spojeny se zdravým krevním tlakem. Mezi nejlepší druhy ovoce přitom patří banány, pomeranče, jablka, hrušky, hrozny, rozinky, borůvky, jahody a ovocné šťávy (ze švestek či pomerančů).

Síla bylinek

Během dne si můžete dát také zelený, černý nebo ibiškový čaj. Taky věřte, že přidání koření do vašeho života se vám může vyplatit.

Většina populace používá k podpoře svého zdraví bylinné doplňky, protože jsou pro lidské tělo šetrnější. V posledních několika desetiletích byl v této souvislosti prováděn rozsáhlý výzkum vlivu rostlin na krevní cukr, který odhalil slibné výsledky. Při snižování krevního tlaku se osvědčuje bazalka, kari, kajenský pepř, skořice, česnek, muškátový oříšek a kardamom.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat