Náhradní hormonální léčba zvyšuje riziko rakoviny prsu

Vědci z Oxfordské univerzity před koncem prázdnin vyzvali lékaře celého světa, aby zvážili předepsání náhradní hormonální léčby ženám v menopauze. Užívání estrogenu totiž prokazatelně zvyšuje riziko rakoviny prsu – a to třetinu. Léčba estrogenem by tedy měla být zvážena s ohledem na to, že řeší symptomy menopauzy, které jsou nepříjemné, ale nikoli smrtelné. Zatímco rakovina prsu může být smrtící.

Prestižní lékařský magazín Lancet publikoval studii vědců z Oxfordské univerzity, kteří se opírají o data čítající více než sto tisíc žen z celého světa.

Nebezpečný estrogen

U žen po padesátce estrogen podávaný v lécích zvyšuje riziko rakoviny prstu o třetinu. A riziko zůstává stále vysoké ještě deset let poté, co žena léky přestane užívat.

„Před touto studií jsme již věděli, že u pacientek užívajících náhradní hormony je riziko rakoviny prsu vyšší. Ale věřili jsme, že se sníží, když hormony užívat přestanou. Teď víme, že zůstává vysoké ještě deset let poté, co přestanou hormony užívat. Tohle je nový objev a bude mít velký vliv na omezování rizika rakoviny prsu,“ míní profesorka Valerie Beralová z Oxfordu.

Ptáte se, jaké jsou varovné signály přebytku estrogenu? Na tyhle si dejte extra pozor…

Prudké změny nálad

Střídají se u vás pocity štěstí s úzkostnými myšlenkami? Normální to není a zpravidla to znamená, že tady něco nehraje. Estrogen totiž kromě jiného ovlivňuje i psychický stav, tudíž jestli jsou vaše emoce jako na houpačce, může to signalizovat jeho nerovnováhu.

Časté bolesti hlavy

„Ženy jsou obvykle náchylnější k migrénám a bolestem hlavy, a to kvůli reprodukčnímu systému. Pokud vás tato nepříjemnost postihuje i vícekrát týdně, je hodně pravděpodobné, že máte v těle příliš estrogenu. Doporučuji návštěvu specialisty, který váš stav odborně posoudí a navrhne příslušná řešení,“ uvádí Susan Hutchinson, lékařka z americké Kalifornie

Neberte na lehkou váhu ani potíže se spánkem

Často se vám nedaří usnout, nebo se v průběhu noci z nevysvětlitelných příčin několikrát probudíte? I tady bohužel bliká výstražné znamení. Málokdo tuší, že estrogen také funguje jako stimulant mozku, tudíž jestli ho máte na rozdávání, je viník nechtěné bdělosti zřejmě jasný. Nechcete se raději objednat na prohlídku ke svému lékaři? Čistě pro jistotu…

Neměli byste zapomínat na pravidelné preventivní prohlídky, které mohou odhalit toto závažné onemocnění již v samotném počátku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat