Vědci vyvinuli gel obnovující zubní sklovinu

Čínští vědci vyvinuli gel, jehož účinky by mohly zatlouct hřebík do rakve nepříjemného vrtání zubů. Zmíněný gel totiž dokáže obnovit zubní sklovinu narušenou činností škodlivých bakterií. Právě leptání skloviny a následné narušení zuboviny pod ní označujeme jako kaz, který se musí odvrtat a vyplnit plombou. Donedávna se přitom uvádělo, že zubní sklovina, jakmile je jednou narušena, se už nedokáže obnovit. Výsledky vědců z Če-ťiangu jsou tak zásadní otočkou v léčbě zubního kazu.

Výsledky výzkumu vědců z Univerzity v Če-ťiangu publikoval odborný časopis Science Advances.

Zubní sklovina je nejtvrdší hmotou lidského těla. Ačkoli vzniká činností buněk, jakmile zub ukončí svůj růst, stane se nebuněčnou strukturou, takže ji tělo nemůže přirozeně obnovovat.

Tým dvanácti čínských vědců pod vedením Čao-minga Lioua a Žuej-kchanga Tchanga dokázal vyvinout gel, který donutí zub obnovit sklovinu na svém povrchu už za osmačtyřicet hodin. Je to tedy výrazný pokrok v léčbě poškozené skloviny a nová cesta v řešení zubního kazu. Ale je na svém počátku, od aplikace u prvních pacientů nás dělí ještě roky výzkumu a testování. Zatím se podařilo obnovit sklovinu jen v tloušťce tří mikrometrů, zatímco zdravá sklovina má čtyřistakrát silnější vrstvu.

A jak předejít zubnímu kazu? Jediná zaručená prevence je správná a pravidelná zubní hygiena. Máte ji v malíčku? Toto jsou chyby, kterých se podle lékařů lidé dopouštějí nejčastěji!

Pravidlo dvou minut. Dodržujete ho?

Odborníci zastávají názor, že očistný proces by měl trvat 120 vteřin. Ovšem těch, kteří si ho berou k srdci, je jako šafránu. Jedni to trochu flákají a druzí pro změnu přehánějí – a obojí je špatně. Pokud chcete maximalizovat odstranění plaku, jsou dvě minuty optimální. Účastníci jistého výzkumu, kteří si s vidinou hollywoodského úsměvu kartáčovali chrup delší dobu, vykazovali narušení povrchu zubů, což může vést k nevratným škodám.

Po jídle hned k umyvadlu?

Většinu z nás rodiče už od dětství nabádali, že umytí zubů po každém jídle je naprostou nutností. Co je na tom pravdy? Vůbec nic. Dentisté před tímto zvykem varují s tím, že použití kartáčku do 30 minut po konzumaci pokrmu či pití nápoje může naopak přispět k erozi zubní skloviny, neboť se obsažené kyseliny z občerstvení vmasírují hlouběji do zuboviny. Po ochranu dentinu je tedy zcela na místě vyčkat alespoň půl hodiny a až potom se vrhnout do práce.

Nadměrný tlak. Ten se nevyplácí

Možná předpokládáte, že když použijete větší sílu, žádná nečistota si před vámi nemůže být jistá. Teoreticky vzato to zní logicky, ovšem ve finále si tím pořádně škodíte. Tenhle způsob totiž může způsobit nenapravitelné poškození dásní a zubní skloviny. Pokud navíc vlastníte elektrický nástroj s oscilační hlavou, je extra drhnutí zcela zbytečné.

Ústní voda

Kdekdo si myslí, že výplach ústní vodou bezprostředně po čistění pomáhá odstranit bakterie, které v puse „po prvním kole“ zůstaly. Jenže pozor, složky v některých pastách reagují s fluoridem z dentálních vod, výsledkem je pak deaktivace účinků a práce vniveč. Dbejte na to, aby mezi těmito dvěma „procedurami“ byl půlhodinový rozestup. Jinak se snažíte zcela zbytečně!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat