Ztučnění jater hrozí téměř každému

Některé bakterie, konkrétně ty z druh druhu Klebsiella pneumoniae, dokáží tvořit ethanol. Čínští vědci zjistili, že této bakterie tvořící ve střevech etanol, mají ve střevní mikroflóře větší množství osoby, které trpí nealkoholickým ztučněním jater. Je tak možné, že nejde úplně o nealkoholické ztučnění, ale že k ukládání tuku v játrech přispívá etanol, který se tvoří ve střevech činností K. pneumoniae.

Záhadná bakterie

Celý příběh odhalení tohoto vztahu začal u jistého Číňana, který měl ve střevech tolik bakterie K. pneumoniae, že když pozřel jídlo bohaté na sacharidy, byl namol opilý. Bakterie totiž sacharidy přeměnila na etanol, který se vstřebal do krve. Lékaři u něj dokonce jednou naměřili čtyři promile v krvi. Soudili prvně, že je muž buď tajný alkoholik, nebo má ve střevech extrémně bohatou kulturu kvasinek, která tvoří ethanol. Obojí bylo vyloučeno. Jako původce etanolu nakonec prokázali právě zmíněnou bakterii.

Dotyčný pacient trpěl také ztučněním jater, takže profesora Ťinga Jüana z Pekingu napadlo vyšetřit střevní mikroflóru osob, které trpí nealkoholickým ztučněním jater neboli steatózou. Mnoho z pacientů mělo vyšší koncentraci K. pneumoniae ve stolici. Zatímco u osob se zdravými játry byly bakterie ve střevech vzácnější.

Alkohol není jediným viníkem

Ztučněním jater trpí častěji lidé konzumující ve vyšší míře alkohol, nebo osoby konzumující ve vyšší míře potraviny bohaté na jednoduché cukry a tuky. U obou skupin je ve střevech K. pneumoniae přítomna ve vyšší koncentraci. Je tedy možné, že bakterie přímo ovlivňuje rozvoj onemocnění. Prokázáno to zatím bylo jen u laboratorních zvířat při řízených pokusech.

„Musíme teď zjistit, proč někteří lidé mají ve střevech více bakterií alkohol tvořícího kmene K. penumoniae,“ tvrdí profesor Jüan, jehož výzkum publikoval odborný časopis Cell Metabolism.

Zdroj: https://www.cell.com/cell-metabolism/pdfExtended/S1550-4131(19)30447-4







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat