Dezinfekční gel na ruce je méně účinný než mýdlo a teplá voda

Dezinfekční gel byl vyvinut primárně pro účely zdravotníků, kteří si jím sterilizují ruce. Jenže podle japonských vědců tyto přípravky, které běžně používají i lidé během dne v práci či při cestování, nezabíjejí virus chřipky. Vědci z Kjóta prokázali, že virus přežívá až čtyři minuty neustálého roztírání gelu na rukách. A to i v případě, že obsahuje alkohol a nejsilnější antibakteriální přípravky. Přitom obyčejné mýdlo a teplá voda jsou v boji s virem nejúčinnější.

Mikrobiologové z Univerzity kjótské prefektury prokázali, že žádná gelová dezinfekce rukou užívaná v nemocnicích nedokáže zničit okamžitě virus chřipky, který se na ruce dostane s kousky hlenu. Tedy když infikovaný člověk kýchne nebo zakašle a šíří kolem sebe kapénky s virem.

„Ani dvě minuty máčení rukou do dezinfekce obsahující alkohol virus nezabily. K jeho totální destrukci došlo až po čtyřech minutách. Ale mytí rukou mýdlem a teplou vodou dokázalo virus zničit po třiceti vteřinách,“ tvrdí autoři z Univerzity kjótské prefektury.

Pomocník, nebo zbytečnost?

„Nemáme žádné vědecké důkazy o tom, že antibakteriální mycí gely jsou lepší. Některé výzkumy naznačují, že látky obsažené v těchto gelech napáchají více škody než užitku,“ tvrdí Janet Woodcock, šéfka Centra pro hodnocení a výzkum léčiv při americkém Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA).

Prodej obyčejného tuhého mýdla v posledních letech poklesl, zatímco prodej tekutých antibakteriálních gelů roste. Cena je nesrovnatelná a podle odborníků lidé vyhazují zbytečně peníze.

Zdroj: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-issues-final-rule-safety-and-effectiveness-antibacterial-soaps, https://www.kyoto-u.ac.jp/en/research, https://journals.asm.org/doi/10.1128/mSphere.00474-19






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat