Osteoporóza se může týkat i vás. Nenechte se jí zaskočit

Osteoporóza, tichý zloděj kostí, nejčastěji potkává ženy. Přestože je povědomí o této nemoci poměrně široké, preventivní vyšetření absolvuje jen cca čtvrtina žen, které jsou osteoporózou nejvíce ohroženy.

Světový den osteoporózy připadá na 20. října. Tuto poměrně zákeřnou nemoc je potřeba si připomínat častěji než jednou ročně, a to proto, abychom jí mohli snadno předejít. Boj s osteoporózou není snadný, a tak je důležité dbát na prevenci. Právě ta by se měla skládat z dostatku každodenního pohybu, vyvážené stravy bohaté na vápník a vitamín D.

Pohyb a zdravá strava

Kromě pohybové prevence by se nemělo zapomínat ani na správné doplnění vitamínů a minerálů. Často ale ani bohatá strava na vápník nám neposkytne dostatek potřebných látek a minerálů, a tak je užitečné hledat pomoc v podobě léku. Vhodný je například léčivý přípravek Caltrate Plus, který dodá dostatečný přísun vápníku, vitamínu D a pěti důležitých kostních minerálů (hořčík, zinek, měď, mangan a bor), jež hrají významnou roli v metabolismu kostí. Přípravek navíc neobsahuje laktózu, je tedy vhodnou alternativou pro všechny, kteří trpí intolerancí na mléčný cukr.

Tichá nemoc

V České republice trpí osteoporózou 16,4 % obyvatel nad 55 let, přičemž častěji postihuje ženy. „Nemoc se mnohdy téměř vůbec neprojevuje, a proto se jí říká tichá nemoc‘. Často ji odhalí až náhodné RTG vyšetření, nebo léčba po náhlé zlomenině. Správná diagnostika je přitom poměrně jednoduchá, stačí si vyžádat u svého obvodního lékaře denzitometrické vyšetření, případně navštívit osteocentrum,“ doporučuje MUDr. Jiří Jenšovský, CSc. z Osteocentra Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Pokud nemoc neodhalíte včas, v pozdějších fázích se projevuje bolestmi zad, zmenšením tělesné výšky až o 20 cm, sníženou pohyblivostí hrudního koše a páteře, ale také kyfózou, tedy vytvořením „hrbu“.

Prevence a včasné vyšetření jsou tak klíčové zejména pak s přibývajícím věkem či při zvýšených rizicích vzniku nemoci. Včasná diagnóza je totiž nesmírně důležitá pro následnou léčbu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat