Vegani můžou mít vyšší kazivost zubů kvůli nedostatku vápníku a bílkovin

Britští stomatologové tvrdí, že mezi vegany častěji musejí řešit zubní kaz. A to z několika důvodů. Vegani často nedbají na to, že vyloučením živočišných zdrojů z potravy je nezbytné zcela přestavět svůj jídelníček a dbát na zvýšený příjem určitých rostlin, které dodávají tělu potřebné minerály a bílkoviny. Na co by si měli dát vegani pozor?

Nedostatek vápníku a bílkovin

Řešením je tedy řádné studium zákonitostí života na veganské stravě, a pečlivé plánování jídelníčku tak, aby tělo nepřicházelo o cenné látky, především vápník a bílkoviny. Bohatým zdrojem vápníku v rostlinné stravě jsou mák (nejbohatší rostlinný zdroj), sezam, mandle, květák, brokolice, kapusta, ořechy, některé fazole a sója.

„Mnoho lidí se sice stravuje vegansky, ale má nedostatek bílkovin a vápníku, které jsou pro zdraví zubů nezbytné,“ zdůrazňuje doktor Mervyn Druian z Londýnského centra pro estetickou stomatologii.

Nadbytek sacharidů a škrobů

Vegani by také měli dávat pozor na nadměrný příjem sacharidů z ovoce a škrobnatých potravin.

„Protože výrazně přibývá veganů, přibývá také veganů se zubními kazy a zhoršeným zdravím zubů. Nejde jen o nedostatek živin a vitaminů, ale také o to, jakými potravinami nahrazují starý jídelníček,“ dodává doktor Druian.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat