Ztužené rostlinné tuky zvyšují riziko demence

O transtucích se hovoří negativně v souvislosti se zdravím posledních deset let. Výrobci ztužených pokrmových tuků samozřejmě radost nemají. Vytrvalou reklamou se snaží tvrdit, že jejich výrobky nejenže neškodí, ale jsou zdraví prospěšné. Protože jsou z rostlin. Jenže procesní výrobou se změní řetězce mastných kyselin tak, že v těle působí zhoubně. Krom toho, že poškozují oběhovou soustavu, prokazatelně také zvyšují riziko demence. Trans tuky se používají ke smažení, jsou v margarínech, cukrovinách a pečivu.

Japonští vědci zjistili, že osoby, které konzumují nejvíce trans tuků a mají nejvyšší hladinu těchto tuků v krvi, jsou ohroženy o dvaapadesát procent více demencí než jedinci, kteří je nekonzumují vůbec.

Vědci prokázali, že transtuky zvyšují škodlivé záněty tkání a také zvyšují nánosy amyloidového plaku. Obojí souvisí s rozvojem demence

„Světová zdravotnická organizace volá po tom, aby byly transtuky zcela zakázány do roku 2023. Tyto snahy o zlepšení veřejného zdraví můžou být prevencí demence u mnoha lidí po celém světě. Nemluvě o tom, že dojde také ke snížení srdečně-cévních onemocnění a dalších onemocnění souvisejících s konzumací transtuků,“ uvedl autor výzkumu doktor Tošiharu Ninomija k Univerzity na Kjúšú.

Pořád v tucích tak trochu tápete, proto raději odsuzujete všechny? Děláte chybu. Bez dostatku „hodných“ tuků se vám vzbouří hormony a v sázce je však i kondice vašich kostí! Jak se snadno orientovat v tucích?

Mějte jasno. Jednou provždy

Vezmeme to hezky stručně, jasně a bez zbytečné omáčky, souhlasíte? „Dobré“ tuky obsahují převážně mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Jejich zdrojem jsou například vlašské a lískové ořechy, mandle, ryby, sójové boby, lněná semínka, avokádo nebo olivový či řepkový olej. O těchto tucích je známo, že příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém, přispívají k redukci škodlivého cholesterolu, zabraňují tvorbě krevních sraženin a pozitivně ovlivňují funkce mozku i očí. Co se stane, když jich v těle budete mít zoufalý nedostatek? Pak si zaděláváte na pořádné trable…

Absence důležitých vitaminů

Že stačí sníst nějaký ten vitamin – prostřednictvím potravin nebo doplňků stravy, a je vystaráno? Takhle jednoduché to bohužel není. Existují totiž takové, které jsou rozpustné jen v tucích. Konkrétně se jedná o vitaminy A, D, E a K. Je tedy jasné, že se sníženým množstvím tuků je pro organismus velmi obtížné tyto živiny absorbovat.

Rýsuje se vzpoura hormonů

Ačkoli je to možná k nevíře, absence „hodných“ tuků udělá zmatky i mezi hormony. Dotkne se to zejména testosteronu a estrogenu. Výsledkem pak může být porucha menstruačního cyklu nebo zhoršený stav kostí. Jak vidno, „hodné“ tuky jsou prostě potřeba. Když už se něčemu vyhýbat, pak těm „špatným“. Mimochodem, co byste o nich rozhodně měli vědět?

Zlo, kterému je lepší se vyhýbat

Jak již bylo řečeno výše „Zlé“ tuky doslova překypují množstvím nasycených mastných kyselin a trans mastných kyselin. Nasycené tuky číhají třeba v másle, tučnějších sýrech i mase, plnotučném mléce, paštikách, sladkém pečivu a zákuscích. To jen, ať víte, kde se skrývá opravdový nepřítel…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat