Kouření dvakrát zvyšuje riziko deprese a schizofrenie

Kouření není zhoubné jen pro zdraví dýchací a oběhové soustavy, ale zvyšuje také riziko rozvoje některých psychiatrických onemocnění. Paradoxně lidé s depresemi často sáhnou po cigaretě, ačkoli právě kouření dvakrát zvyšuje riziko rozvoje deprese. A také o 127 procent zvýší riziko rozpolcení osobnosti – tzv. schizofrenie.

Vyplývá to z výzkumu vědců z Bristolu, kteří svá tvrzení opírají o sledování půl milionu osob. Ačkoli z výzkumu jasně nevyplývá příčinná souvislost, tedy že kouření vyvolává toto onemocnění, vztah mezi kouřením a onemocněním je velmi vysoký a vědecky průkazný.

Nikotin narušuje receptory dopaminu a serotoninu v mozku, přitom právě porucha těchto receptorů a snížená hladina těchto neurotransmiterů souvisí s vyšším rizikem rozvoje deprese a schizofrenie.

„Jedinci s mentálními chorobami jsou často přehlíženi při snaze snížit míru kouření… Náš výzkum však dokazuje, že prevence kouření je významná také jako prevence rozvoje psychických onemocnění,“ tvrdí doktorka Robyn Woottonová z Bristol University.

A co vy, chcete odložit cigarety? Máme pro vás několik tipů, jak se tohoho zlozvyku zbavíte jednou pro vždy!

Zvolte si den „D“

Zvolte si datum, kdy s kouřením přestanete. Vyberte si den, který se blíží, budete tak lépe motivováni. Za ideální se považuje období dvou týdnů od učinění rozhodnutí. Informujte o svém rozhodnutí rodinu a přátele a požádejte o jejich podporu.

Zbavte se zásob

Pokud máte doma zásobu krabiček s cigaretami, je nejvyšší čas se jich zbavit. Připravte se také na to, že odstraníte z domácnosti všechny ostatní věci, jako jsou oblíbené zapalovače nebo popelníky – všechno musí pryč!

Típněte poslední cigaretu v dobré náladě

Nemá cenu se trápit a končit s kouřením v den, kdy vás něco trápí, nebo máte špatnou náladu. Váš stav by to ještě zhoršilo a vaše snaha by mohla být marná. Proto přihlížejte ke svému aktuálnímu psychickému stavu.

Vyčkejte

Je to všechno v hlavě. Berte rozhodnutí o tom, že přestanete kouřit, jako něco, co vám přinese příjemnou a užitečnou změnu ve vašem životě. Nic neztrácíte, pouze získáváte. Přemýšlejte o sobě jako o nekuřákovi a představujte si výhody, jaké to bude mít. Když si jasně stanovíte vizi, je pak snadnější pracovat na vašem cíli, tedy zbavit se kouření. Těšte se na to!

Sepište všechny důvody, proč je kouření špatné!

Tento psaný seznam může pomoci s odvykáním. Sepište si vlastní důvody, proč s kouřením přestanete. Noste ho u sebe, nebo si ho vylepte na lednici.

Vyhněte se aktivačním událostem

Tedy situacím, kdy bylo typické zapálit si cigaretu. Zpočátku odvykání je lepší se těmto situacím zcela vyhnout. Zjistěte, kdy se to děje, a připravte si náhradní plán, co budete dělat. Například, pokud chodíte na cigaretu s kolegy během obědové pauzy, naplánujte si vlastní aktivitu, například procházku do novinového stánku.

Pokud vás přepadne chuť

A co dělat v případě krize? Kupte si žvýkačky bez cukru nebo bonbony, dejte si šálek čaje (místo kávy, ke které jste si dávali cigaretu), dejte si něco malého k jídlu, uklízejte, stáhněte si do telefonu nějakou zábavnou hru, vyčistěte si zuby, hrajte si se psem, napijte se vody.

Malý trik zaměstnávající mozek

Kdykoliv vás přepadne chuť na cigaretu, počkejte 15 minut. Během této doby rychle zaměstnejte mozek jinou aktivitou, během které zapomenete na kýženou cigaretu.

Co s tím vším má společného stres?

Stresové situace kuřáci často řeší zvýšeným počtem vykouřených cigaret. Nyní však budete muset stres zvládat i bez toho. Připravte se na to a snažte se stresu co nejvíce vyvarovat.

Stáhněte si aplikaci

Existuje mnoho aplikací, které mají uživatele motivovat. Velice dobře tak fungují i aplikace při odvykání kouření. Můžete zde sledovat, jak se vám zlepšuje zdraví, nebo kolik jste ušetřili peněz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat