Žvýkačka bez cukru snižuje riziko zubního kazu

Žvýkání po jídle skutečně funguje jako prevence zubního kazu. Vyplývá to z revize dvanácti studií z posledních padesáti let. Žvýkačka – ale musí být bez cukru – totiž zvyšuje produkci slin a ochranných látek, které potlačují škodlivé bakterie. Ty přitom po konzumaci jídla začnou trávit zbytky živin, produkují kyseliny a narušují sklovinu a zubovinu.

Jedině bez cukru

Žvýkačka musí být bez cukru jednoduše proto, že cukr v ní obsažený naopak podporuje růst a množení bakterií.

Pokud člověk po jídle použije žvýkačku bez cukru, sníží tím riziko zubního kazu o osmadvacet procent. A to především tím, že žvýkání vytvoří velké množství slin, které neutralizují pH v ústech a odplavují škodlivé bakterie.

Žvíkání je přínosné

Studie odborníků z Londýnské univerzity, kterou publikoval časopis Dental Research, je první svého druhu, která přináší nezvratné důkazy o pozitivním vlivu žvýkání po jídle na zdraví zubů a prevenci zubního kazu.

„Jak stimulace slin, které můžou fungovat jako přírodní bariéra k ochraně zubů, tak mechanické odstranění plaku jako výsledek žvýkání, můžou přispět k prevenci zubního kazu,“ tvrdí profesor Avijit Banerjee z Londýnské univerzity.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat