Jak přežít zimu ve zdraví. Posilujte imunita od A do Z

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. Obzvlášť v zimních měsících, kdy teploty klesají rychleji, než padá listí ze stromů. Nedostatek slunce a sychravé počasí oslabují imunitu a pomáhají tak šíření bakterií a virů, které útočí ze všech stran. Přežít toto nelehké období ve zdraví se zdá jako nemožný úkol. Pokud však budete dbát na prevenci a případné nachlazení či rýmu začnete léčit s prvními příznaky, může se vám to povést.

Čerstvý vzduch a pohyb

Ať už sportujete rádi nebo ne, pohyb je pro tělo a posílení imunity důležitý. Rozhodně byste na něj neměli zapomínat ani se zhoršujícím se počasím. Nemusíte hned začít běhat maraton. Vašemu organismu prospěje i svižná procházka na čerstvém vzduchu. Stačí, když půjdete z práce pěšky nebo se projdete při venčení psa. Nezapomeňte se dostatečně obléct, jinak si o nachlazení přímo koledujete.

Nepodceňujte přísun vitamínů

Důležitou roli v posilování imunity hraje i vyvážený a pestrý jídelníček. Zejména ovoce a zelenina jsou cenným zdrojem vitamínů. Třeba takový pomeranč nebo křen obsahují velké množství vitamínu C, který pomáhá udržovat zdravý imunitní systém. Česnek je zase všeobecně známý jako přírodní antibiotikum a zapomínat byste neměli ani na vitamín D. Ten tělu v zimních měsících pro nedostatek slunce schází. Najdete ho třeba ve vaječném žloutku, rybím tuku či v mléce.

Med je osvědčený lék na všechno

Léty osvědčeným pomocníkem v boji proti bakteriím a virům je med. Elixír života, jak se mu často přezdívá, totiž obsahuje množství vitamínů a minerálních látek důležitých pro lidský organismus. Posiluje imunitní systém, zmírňuje příznaky nemocí dýchacích cest a podporuje trávení. Jako přírodní zdroj sacharidů navíc tělu dodává potřebnou energii. Ať už si ho namažete na chleba, rozpustíte v čaji nebo ho budete jíst po lžičkách, vaše tělo vám určitě poděkuje.

Spolehněte se na bylinky

Ani v zimě byste neměli zapomínat na pitný režim. Mít dostatek tekutin je pro tělo důležité, ať je venku jakékoliv počasí. Nemusíte přitom zůstat jen u vody. Zdraví prospěšné vám budou zejména bylinkové čaje. Prospěšné vám budou například tyto bylinky: šalvěj, lipový květ, meduňku, lípu, mátu či heřmánek.

Inhalování je prevence i lék

Při dlouhodobých problémech s respiračním onemocněním i při obyčejném nachlazení vám pomůže inhalování. To zmírní obtíže spojené s ucpaným nosem, prospěje dýchacím cestám a také poslouží jako prevence proti nachlazení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat