Žvýkačka bez cukru snižuje riziko zubního kazu

Žvýkání po jídle skutečně funguje jako prevence zubního kazu. Vyplývá to z revize dvanácti studií z posledních padesáti let. Žvýkačka – ale musí být bez cukru – totiž zvyšuje produkci slin a ochranných látek, které potlačují škodlivé bakterie. Ty přitom po konzumaci jídla začnou trávit zbytky živin, produkují kyseliny a narušují sklovinu a zubovinu.

Jedině bez cukru

Žvýkačka musí být bez cukru jednoduše proto, že cukr v ní obsažený naopak podporuje růst a množení bakterií.

Pokud člověk po jídle použije žvýkačku bez cukru, sníží tím riziko zubního kazu o osmadvacet procent. A to především tím, že žvýkání vytvoří velké množství slin, které neutralizují pH v ústech a odplavují škodlivé bakterie.

Žvíkání je přínosné

Studie odborníků z Londýnské univerzity, kterou publikoval časopis Dental Research, je první svého druhu, která přináší nezvratné důkazy o pozitivním vlivu žvýkání po jídle na zdraví zubů a prevenci zubního kazu.

„Jak stimulace slin, které můžou fungovat jako přírodní bariéra k ochraně zubů, tak mechanické odstranění plaku jako výsledek žvýkání, můžou přispět k prevenci zubního kazu,“ tvrdí profesor Avijit Banerjee z Londýnské univerzity.


Nosíte u sebe stále žvýkačky?

Neustále. Bez nich nedám ani ránu.

46%

Mám je v kabelce i v autě. Vlastně všude kde jsem, mám žvýkačky.

19%

Nosím buď žvýkačky, nebo alespoň větrový bonbon.

22%

Ne, nemám žvýkačky ráda.

13%

Celkem: 458 hlasů






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V roce 2025 čeká Berany období plné dynamiky a příležitostí k osobnímu růstu. Jupiter, planeta expanze a štěstí, se bude nacházet ve vašem sektoru komunikace, což vám přinese nové možnosti pro vyjádření vašich myšlenek a pocitů. Bude t... Více

Vybrat znamení
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat
x zavřít reklamu