Zamrzlé rameno a blokády páteře je třeba léčit od prvních příznaků

Prochladlé svaly dokážou člověka vyřadit z aktivního života až na několik měsíců. Už první bolestivé signály by proto měli lidé vnímat a řešit. Při včasné pomoci fyzioterapeuta lze problémy jako zmrzlé rameno či blokáda krku a zad účinně zvrátit v jejich počátcích. V opačném případě znamenají mnohaměsíční trápení a rekonvalescenci.

Svaly mohou prochladnout kvůli špatně zvolenému oblečení, průvanu, klimatizaci i při náhlých změnách tepla a zimy, například když se člověk rychle zpotí a rychle vychladne. Pocit ztuhlých svalů, mírná bolest či omezení v rozsahu pohybu bývají prvními varovnými signály. „V tu chvíli už je třeba problém řešit a co nejdřív zabránit rozvinutí potíží. Vhodnou metodou na doma je aplikace suchého tepla – přikládání elektrické dečky, gelových sáčků, nahřívacích polštářků, a citlivé protahování. Pokud příznaky neustoupí do tří dnů nebo naopak sílí, je na místě vyhledat odbornou pomoc,“ doporučuje fyzioterapeutka Iva Bílková.

A jaké jsou nejčastější svalové problémy z prochladnutí?

Syndrom zmrzlého ramene

Jedním z typických následků svalového prochladnutí je onemocnění zvané syndrom zmrzlého ramene. Provází jej palčivá bolest, která člověka budí ze spaní, a v další fázi dochází k velkému omezení až úplnému znemožnění pohybu v ramenním kloubu, především do zevní rotace a upažení.

Natržení svalu

Další nebezpečí, které prochladnutí přináší, je zvýšené riziko úrazu pohybového aparátu. Nezahřáté tkáně jsou méně pružné, mají horší metabolismus, prokrvení a snižuje se jejich zásobení potřebnými látkami z krevního oběhu. „Při sportu v chladnějším počasí je běžné natažení či natržení svalu, ke kterému dochází, když není organismus dostatečně zahřátý a připravený na zátěž. Proto je pro sportovce tolik důležitá úvodní rozcvička. Nastoupí-li do sportovního výkonu bez předešlého zahřátí, velmi riskují úraz,“ varuje fyzioterapeutka.

Blokáda bederní a krční páteře

Prochladlé svaly zad a krku lidé často pojmenovávají jako „ztuhlé“. Akutní ústřel v bederní nebo krční páteři může být následkem průvanu či silné klimatizace. „Přichází také po výkonu, kdy zpocený a rozehřátý člověk prochladne. Nadměrně se zvýší svalové napětí, svaly ‚ztuhnou‘ a jejich tah způsobí pootočení obratlů vůči sobě, čímž dojde k blokádě. Častou chybou sportovců je vynechání závěrečného strečinku, který je důležitý pro postupné vychladnutí svalů. Pokud člověk přejde naráz z rozehřátí do úplného útlumu, například běžci, kteří se v cílovém bodě ihned posadí do trávy, pro svaly to znamená šok a riziko prochladnutí – ztuhnutí,“ popsala Iva Bílková.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat