Spěte, ochráníte tak mozek před toxiny

Když máte přeplněný odpadkový koš, jednoduše z něj vyjmete sáček a vyhodíte ho. Ale co uděláte se svým přetíženým a toxiny napadaným mozkem? Vyčistit tenhle orgán je překvapivě snadné. Jakou péči potřebuje a proč byste se měli zaměřit na svůj noční režim?

Výhody kvalitního spánku jsou zřejmé. Dostatečný noční relax může zlepšit paměť, snížit krevní tlak, udržet tělesnou hmotnost, poskytnout lepší náladu nebo vytvořit kvalitnější podmínky pro obranyschopnost organismu. Když totiž spíte, tělo produkuje bílkovinné molekuly, které zesilují schopnost organismu postavit se proti infekcím. I z těchto důvodů lékaři dnes a denně upozorňují, že ponocování se nevyplácí – zvlášť to dlouhodobé. Teď se navíc ukazuje, že spánek představuje úklidovou četu pro samotný mozek. Jak to celé funguje?

Teroristické útoky u vás doma

Za nejnovějšími poznatky stojí tým z americké Bostonské univerzity, který rozšiřuje seznam báječných benefitů brzkého ulehnutí do peřin. Podle tamních odborníků totiž spánek fyzicky vyplavuje toxiny, včetně těch, které mohou vést k Alzheimerově chorobě, která má za následek progresivní ztrátu paměti a kognitivní funkce. Výzkumníci, jejichž uchvacující studii uveřejnil odborný časopis Science, tak potvrdili svůj dřívější výzkum na myších, u nichž se prokázalo, že je spánek zbavil toxinů kolem mozku. Doteď si však vědci nebyli jistí, je se to samé děje i u lidí. Teď už je však jasno.

Čistička, která je zdarma

Inženýrka biomedicíny Laura Lewis se svými kolegy napojila několik dobrovolníků na speciální stroj, jenž během spánku monitoroval tělesné procesy, produkci neuronů a další nezbytné záležitosti potřebné pro výzkum. Tým tak odhalil, že spánek umožňuje mozku doslova očistnou wellness proceduru, během níž se odplaví všechny mozkové toxiny, které se nastřádají během každodenního pracovního zápřahu. Navíc hladina dvou proteinů, jejichž zvýšení přispívá k riziku demence, zůstává stabilizována.

To hlavní? Pravidelný režim

„To je dobrá zpráva pro pacienty s Alzheimerovou chorobou,“ nechávají se slyšet výzkumníci s tím, že pochopitelně ti, kdo spánku moc nedají, by měli být ve střehu. Noční „restart“ je vážná věc. Skutečně potřebujete spát, abyste byli po všech stránkách fit. Takže už konečně oželte další díl seriálu a běžte si lehnout o něco dřív.

Také se snažte chodit spát i vstávat ve stejnou dobu, pravidelný režim má příznivý vliv na samotnou kvalitu spánku. Odstraňte všechny zdroje hluku a udržujte stabilní teplotu mezi 16–18 stupni Celsia. Ta se totiž v souvislosti se spánkem považuje za ideální.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat