Vynikající potravinové zdroje vitaminu B7. Tyhle ze stravy nevykazujte

Chcete zabojovat proti vráskám, srdečním chorobám, vysokému tlaku i špatné kvalitě pleti? Můžete. A dokonce v jednom kroku! Stačí do jídelníčku zařadit ořechy, sladké brambory nebo tučné ryby.

Je tu období, ve kterém se na zdraví klade větší důraz, neboť spousta lidí si začátkem roku pravidelně slibuje, že zlepší životní styl, stravovací návyky i celkovou kondici. Máte podobný cíl i vy? Pak byste se měli zaměřit na vitamin B7, jemuž se říká biotin. Co je tato živina zač a proč ji vaše tělo nutně potřebuje?

Skvělý vzhled a tlak v normě

Uvedená látka se dává často do souvislosti s mladistvou pletí a hezkými vlasy. Je pravdou, že stárnutí prokazatelně zpomaluje, přičemž příznivě ovlivňuje také růst hřívy a zpevňuje nehty. Jenže „bé sedmička“ má na svých bedrech i jiné důležité úkoly. Podílí se totiž na regulaci škodlivého cholesterolu, omezuje pravděpodobnost srdečních onemocnění a normalizuje krevní tlak. Nelze nezmínit, že na tenhle ve vodě rozpustný vitamin spoléhá i metabolismus, štítná žláza nebo nervová soustava. Jak vidno, jen stěží se bez něho obejdete. Ostatně, ne nadarmo lékaři se vztyčeným prstem varují, že jeho příjem se nevyplácí podceňovat! A právě proto nabízíme seznam bohatých potravinových zdrojů, ze kterých si jistě vybere každý. Co si tedy tučným písmem připsat na nákupní seznam?

Ořechy, prospěšná svačinka

Vlašské, lískové, kešu nebo pistácie? To máte celkem jedno, protože všechny druhy vám uvedeného dobrodince bez okolků zprostředkují. Ve vědecké profesi se dokonce povídá, že pokud sníte 20 kousků denně, máte velkou šanci, že se vám vyhne cukrovka, rakovina i Alzheimerova choroba.

Pozvěte do kuchyně sladké brambory

Báječnou zásobárnou jmenované „zkrášlující medicíny“ jsou také sladké brambory. Že si je jako přílohu nepřipravujete? O hodně přicházíte, neboť oranžové poklady zároveň posilují obranyschopnost, zatímco nesmírně svědčí trávení i ostrému zraku. Je to proto, že se v nich v hojném množství ukrývá i vláknina s vitaminem A, stejně jako chemické sloučeniny lutein a zeaxantin.

Tučné ryby jsou sázkou na jistotu

A teď se přiznejte. Jak často „připlavou“ na váš talíř sardinky? Nebo tuňák s lososem? Ať už řeknete cokoli, vůbec neškodí pozvat je ke stolu častěji. Mořský doping vám kromě vitaminu B7 dodá i omega-3 mastné kyseliny, které podle amerických odborníků z Harvardské univerzity úzce souvisejí s dlouhověkostí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat