Báječný koníček, který nahrazuje antidepresiva

Starší generace jsou v mnohém inspirací. Vezměte si mustr i od svých předků a začněte se věnovat jedné ruční práci, díky které se v moderním světě začnete cítit o dost lépe! Vše potřebné seženete v galanterii!

Vaše babička buď luští křížovky, nebo háčkuje? Obojí jí svědčí. Křížovky posilují paměť a duševní aktivitu, jak dokládá studie německých psychologů z Institutu Maxe Plancka pro demografické výzkumy. Háčkování jí zase udržuje aktivní, navíc celkově chrání mozek před stárnutím a zlepšuje jeho kognitivní funkce (podobně jako ostatní ruční práce). Jestli vám to přijde jako krok zpátky, tedy takové retro, patrně ještě nevíte o další výhodě hrátek s oky a přízí. Háčkování totiž může způsobit, že se i vy budete cítit šťastnější!

Vypětí, tlak i povinnosti

Statistiky jsou velmi smutné. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí depresemi zhruba 615 milionů lidí, přičemž celosvětová léčba ročně vyjde na 1 bilion dolarů. A rok od roku je to čím dál horší. Úzkosti a různá duševní onemocnění si vybírají daň například v podobě sebevražd. I když nikdo neříká, že háčkování všechno spasí, dá se říct, že uvedená činnost přispívá k psychické pohodě a pocitu vyrovnanosti, na což přišlo duo výzkumnic z australské univerzity sídlící ve Wollongongu, oblasti 80 kilometrů jižně od Sydney.

Zvýšená odolnost vůči negativním vlivům

Pippa Burns a Rosemary Van Der Mer sledovaly duševní stav tisícovky žen. 90 procent dobrovolnic při háčkování cítí vnitřní klid a považuje ho za koníček způsobující radost.  Některé dámy si zároveň nemohou vynachválit zlepšení paměti a rozvinutí kreativity. „Když si uvědomíte, co všechno pozitivního vám takové háčkování může přinést, máte motivaci víc o sebe pečovat a být aspoň na chvíli mimo hektické dění  a starosti všedního dne,“ nechala se slyšet Pippa Burns s tím, že při háčkování musíte věnovat pozornost počtu stehů, aktivitě háčku a dokonce i dechu.

Nech mne, tvořím!

Právě dýchání totiž umožňuje soustředit se na to, co se aktuálně děje. Neexistuje minulost a možná ani budoucnost. Starosti? Co to je? Když navíc vytvoříte něco, nad čím se ostatní rozplývají, ochutnáte obohacující pocit, který vám poskytne dávku uznání a uspokojení.

Zajímavé je, že jakmile se výsledky tohoto pozorování dostaly do médií, začaly se výše uvedeným lékařkám hlásit další ženy – nadšené pro háčkování. Právě ony postavily základnu pro slušnou fanouškovskou komunitu, pro kterou je háčkování levnější a mnohem přínosnější než návštěvy psychoterapeuta či užívání antidepresiv. Tak co, už si berete háček do ruky?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat