Lidé, konzumující bílou mouku, trpí častěji nespavostí

Nespavost může mít mnoho příčin. Ať už v podobě fyzických potíží či mentálních neduhů. Ale newyorští experti na spánek zjistili, že jednou z příčin může být také nadměrná konzumace potravin z bílé mouky a jednodušších sacharidů. Osoby konzumující často bílou mouku trpí o šestnáct procent častěji nespavostí.

„Naše výsledky poukazují na význam stravy u osob, které trpí nespavostí. Snaha vyhnout se nespavosti je tudíž dalším dobrým důvodem, proč by se lidé měli vyhýbat pečivu a sladkostem,“ tvrdí doktor James Gangwisch z Columbia University.

Podle autorů z New Yorku je to zřejmě způsobeno tím, že potraviny mající tzv. vysoký glykemický index, tedy bohaté na jednodušší cukry, které po konzumaci rychle a prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, produkují do krve hormony, které narušují spánek.

„Když se prudce zvýší hladina glukózy v krvi, tělo vyloučí inzulin, výsledkem toho ale hladina glukózy v krvi prudce klesne, což zase vede k vyloučení adrenalinu a kortizolu, stresových hormonů, které brání usnutí,“ tvrdí doktor Gangwisch.

I vy máte potíže s usínáním, nebo se v průběhu noci až podezřele často budíte? Vyzkoušejte tyto „uspávací potraviny".

Losos

Jistě jste si všimli, že losos většinou bývá spojován s omega-3 mastnými kyselinami. Je nesporným faktem, že tyto protizánětlivé látky, jež přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu, čímž prospívají k srdci, v něm skutečně jsou. Ale co další přítomné složky? Nelze opomenout ani vitamin B6, který vás do říše snů moc rád doprovodí, jelikož stimuluje produkci melatoninu, tedy hormonu spánku. Využijete tuhle „mořskou ukolébavku“?

Bulgur

Bulgur je vlastně předvařená nalámaná celozrnná pšenice, jež se hodí ke spoustě pokrmů. Sáčku s tímto pokladem se vyplatí věnovat zvláštní pozornost, neboť je vynikající zásobárnou vlákniny a mnoha cenných živin. Na stranu druhou obsahuje minimum tuku, tudíž je lehce stravitelný a v žádném případě nenadýmá. Kromě toho, že vás bulgur obohatí o železo, vápník, fosfor, draslík, zinek, bílkoviny i kyselinu listovou, poskytne také spoustu hořčíku. Co z toho? Již mnoho a mnoho studií prokázalo přímou souvislost mezi nedostatkem hořčíku a nechtěnou bdělostí. Hladinu tohoto minerálu je tedy třeba neustále doplňovat – i proto, že uklidňuje pocuchané nervy.

Banány

Není žádnou novinkou, že tropické ovoce značně pomáhá při „usměrňování“ krevního tlaku, zatímco pozitivně ovlivňuje trávení. Málokdo však tuší, že dokáže rovněž zabojovat proti vředům, přičemž navozuje dobrou náladu. Je to všechno? Co vás nemá, pod žlutou slupkou se ukrývá spolehlivý prášek na spaní! Tropický drahokam vám totiž zprostředkuje již zmíněný melatonin. Ovšem jeho konzumací si rovněž pořádně navýšíte úroveň hořčíku, který mimo jiné uvolňuje svaly. No to by v tom byl čert, aby tahle „medicína“ nezabrala!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat