Teplota lidského těla klesla za sto let o čtyři desetiny stupně Celsia

Díky německému lékaři Carlu R. A. Wunderlichovi víme, jakou teplotu těla měli zdraví lidé Evropy v devatenáctém století. Současná měření se však od průměrné teploty před více než sto roky liší o čtyři deseti stupně Celsia. Vědci zatím přesně netuší proč, ale zřejmě za to může lepší zdravotní péče a poměrně stabilní teplota v místnostech.

Léky, menší množství infekcí, vytápěné a klimatizované interiéry, v nichž pobýváme většinu dní, to vše zřejmě přispělo k tomu, že lidé na Západě mají dnes o čtyři desetiny stupně Celsia nižší teplotu těla, než měli v devatenáctém století. A pro srovnání dnešní Pákistánci mají stále průměrnou tělesnou teplotu kolem sedmatřiceti stupňů Celsia, jako měli Evropané ještě v polovině devatenáctého století. Zatímco dnes má průměrný Evropan teplotu 36,6 stupně Celsia.

Výkyvy teplot

Tělesná teplota kolísá během dne, měsíce a roku. Záleží na části dne, jestli je tělo v klidu či pohybu, jestli je po jídle nebo hladoví, jestli je hydratováno, nebo má nedostatek tekutin, jestli je plně zdravé nebo bojuje s infekcí v podobě zánětu, jestli je mužského či ženského pohlaví, jestli je žena před nebo po ovulaci, kolik má let apod. To vše vyvolává kolísání tělesné teploty. Normální je kolísání v rámci desetin stupně Celsia, kolísání v řádech stupňů už se týká horečky (směrem nad sedmatřicet stupňů Celsia) nebo podchlazení (směrem pod šestatřicet stupňů Celsia).

Savci se mezi sebou v průměrné teplotě těla liší. Kupříkladu psi mají vyšší fyziologickou teplotu než lidé. Ideální průměrná teplota má sloužit k maximálnímu fungování všech tělesných orgánů a fyziologických funkcí při minimální spotřebě energie a minimální zátěži imunitního systému.

Německý lékař Carl R. A. Wunderlich v polovině devatenáctého století pečlivě změřil teplotu u 2,5 tisíce osob z Lipska. Hodnoty vztáhl k věku, pohlaví, tělesné hmotnosti, zdravotnímu stavu a dalším proměnným. Takže jeho práce patří dodnes ke kvalitním vědeckým podkladům.

Nižší teplota a dlouhověkost

„Jako lidské bytosti se vyvíjíme a fyziologicky měníme. Změnili jsme se ve srovnání s devatenáctým stoletím i s tím, kým jsme byli v šedesátých letech minulého století, jsme jiní lidé a jsme chladnější,“ tvrdí profesorka medicíny Julie Parsonnet ze Stanfordské univerzity.

Nižší tělesná teplota zřejmě souvisí také s dlouhověkostí. Protože se ví, že lidé s nižší průměrnou teplotou těla žijí déle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat