Praskání žilek komplikuje život nám všem

Metličkové žilky jsou problémem spíše estetickým. I tak nám ale dovedou pořádně komplikovat život. Proč vůbec vznikají, lze se proti jejich vzniku bránit a jak se jich zbavit? To se dozvíte v následujícím článku.

Proč metličky vznikají?

Vznikem metličkových žilek může být postižena pleť jakéhokoli věku. Nejčastěji souvisejí s hormonálními změnami v pubertě, při užívání hormonální antikoncepce nebo s obdobím přechodu. Vliv na vznik rozšířených žilek má však i věk. Zhruba od třicátého roku života stěny cév ztrácejí svou pružnost, praskají a žilky začínají být viditelné.

Dalšími důvody pro vznik této estetické vady, jsou suchá a namáhaná pleť, u které dochází k jejímu překrvení, časté vystavování pleti UV záření, ale také špatný životní styl, zejména kouření.

Prevence

Stoprocentně vzniku metličkových žilek předejít nelze, jelikož za jejich vznik mohou geny a hormony. Mnoho lidí se uchyluje k používání kosmetických výrobků, ty ale nemají schopnost posilovat cévní stěny, tudíž jejich účinek nebývá nijak valný a praskání žilek předejít nepomůže. Kosmetika nám však může pomoci udržet pokožku v lepší kondici, tudíž vznik metliček nemusí být tak rychle patrný.

Důležité je také pokožku nepřesušovat a nevystavovat ji extrémním vlivům, například dlouhodobému působení mrazu nebo naopak slunci. Cigaretový kouř škodí nejen zevnitř našeho těla, ale velmi negativní vliv má i na stav pleti. Takže se kouření snažte vyvarovat. To samé platí i pro alkohol, který rozšiřuje cévy a může tím způsobit popraskání těch, které jsou již oslabeny.

Jak se jich zbavit?

Jak jsme již uvedli, kosmetikou se metliček nezbavíte. Účinnou metodou však může být laserový zákrok, který se pro nejlepší výsledky provádí opakovaně. Nejde však o úplně levnou záležitost, a ačkoli vás metliček umí zbavit, nedokáže předejít vzniku nových.

Další a levnější metodou odstranění je sklerotizace, kterou při větším rozsahu hradí zdravotní pojišťovny. Avšak stejně jako laser není ani sklerotizace zárukou trvalého odstranění problému.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat