Tělesné signály, které by ženy neměly ignorovat

Přehlížíte permanentní únavu a bolesti hlavy obvykle řešíte práškem z lékárny? Pokud ledabyle mávnete rukou i nad otoky, měli byste vědět, že tyto komplikace mohou být předzvěstí vážných nemocí.

Žena? Ta tvrdý chleba má! Ačkoli je od nepaměti vnímána jako člověk „slabšího pohlaví“, před množstvím povinností a úkolů, které denně vykoná, hluboce smeká nejeden muž. Jenže s tím se pojí jeden zásadní problém. Drtivá většina těch, které běhají mezi školkou, školou a kroužky ratolestí, stejně jako mezi supermarketem, zaměstnáním a domácností, má tendence přehlížet své zdravotní indispozice. Které tělesné signály by však žádná z nás nikdy neměla ignorovat?

A zase ta únava

„Každého sem tam postihne únava a je to normální. Jestli ovšem bojujete s vyčerpaností delší dobu, může to být vizitka nedostatečné aktivity štítné žlázy, rakoviny, depresí, jaterní poruchy, anémie, diabetu nebo spánkové apnoe,“ varuje americká lékařka Alyssa Dweck, jejímž působištěm je newyorská klinica Mount Kisco Medical. Odbornice zdůrazňuje, že permanentní nedostatek energie je pádným důvodem k návštěvě specialisty. Co dalšího raději nepodceňovat?

Bolesti hlavy či migrény

Po stresujícím odpoledni plném shonu vás rozbolela hlava? Pokud se to nestává často, lze to přičíst třeba dehydrataci i nadměrné konzumaci kávy. Úplně jiná písnička je to ale v případě, že vás migréna nebo „bolehlav“ navštěvuje s železnou pravidelností. Výše zmíněná zdravotnice zastává názor, že viníkem tohoto nešvaru bývá kromě jiného vysoký krevní tlak. A ten nelze brát na lehkou váhu! Arteriální hypertenze totiž podstatně zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu, mozkové příhody či ledvinového selhání.

Otoky nohou

Otok neboli edém je stav, při kterém se v tkáni či orgánu vyskytuje více tekutiny, než je za normálních okolností obvyklé. Že v jeho vzniku hraje hlavní roli jenom nadváha, velký příjem soli, sedavý způsob života, premenstruační syndrom nebo užívání některých léků? Pachatelů je mnohem víc. Podle Alyssy Dweck se otoky tvoří také následkem krevních sraženin, cirhózy, trombózy, osteoporózy a revmatoidní artritidy. Není třeba zmiňovat, že i tady může včasná konzultace s lékařem zabránit nejhoršímu…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat