Fitness tréninky v novém stylu

Individuální trénink, vysoce intenzivní intervalový trénink, zdravotní wellness coaching a také kvalitní vzdělávání fitness profesionálů – to jsou některé z nejaktuálnějších trendů, které budou v roce 2020 hýbat světem fitness!

Přehled top trendů v oblasti fitness v Evropě pro rok 2020 vyplynul ze závěrů mezinárodního průzkumu, kterého se zúčastnilo více než 1000 profesionálů z řad provozovatelů fitness, školicích organizací i jednotlivých fitness odborníků. Výsledky průzkumu byly představeny na International Standards Meeting Europe Active koncem listopadu v Kodani, kde Českou republiku reprezentovala Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness. A co bude v letošním roce prostě IN?

Osobní trénink a trénink v malých skupinách

Tradiční individuální vedení klienta na cvičební lekci představuje 72 % všech lekcí probíhajících ve fitness centrech. Trenér při něm vytvoří klientovi program přesně na míru, respektuje přitom jeho pohybové i zdravotní možnosti. Stále oblíbenější je i cvičení v malých skupinách, kdy osobní trenér pracuje se dvěma až pěti klienty, což mu stále umožňuje jednotlivé cvičence korigovat. Trénink je pak také pro všechny klienty cenově dostupnější.

Vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT)

Velmi populární je tzv. HIIT, intervalový trénink o vysoké intenzitě v různých podobách, a to jak formou individuálního tréninku, tak jako skupinový trénink. Vysokou intenzitou cvičení se přitom rozumí tempo v 80 až 90 % maximální tepové frekvence. Zásadní výhodou přitom je, že ke spalování tuku dochází i po cvičení. Významná je také úspora času, jež u kratšího, ale intenzivnějšího výkonu nastává.

BodyWeight – posilování vlastní vahou

Při tomto druhu cvičení pracujete pouze s hmotností vlastního těla. „Trénink využívá pohyby, které běžně vykonáváme. Patří sem podřep, rotace trupu, zapojení horních končetin, a využívá se při něm více svalových skupin najednou. Trénink navíc zlepšuje kardiovaskulární kondici a dochází při něm ke značnému spalování kalorií,“ vysvětluje Jana Havrdová.

Funkční fitness trénink

Cílem funkčního tréninku je vytvořit takovou skladbu cviků, která klientovi pomůže provádět běžné denní aktivity s vyšší výkonností a nižším rizikem úrazu, povede k vyšší svalové rovnováze a kloubní stabilitě. Při funkčním tréninku se využívá především vlastní tělo, dále například jednoruční činky, volné kladky, balanční plošiny apod. Klient si tak zlepšuje rovnováhu, koordinaci, sílu a vytrvalost.

Kruhový trénink

Trénink, který zahrnuje 6 až 10 cviků, při nichž dokážete procvičit celé tělo, nabízí široké uplatnění. Střídání aerobních a anaerobních aktivit v krátkém časovém intervalu je náročné pro kardiovaskulární systém, ale tuto náročnost si každý volí sám díky pauzám mezi cviky.

Fitness programy pro starší osoby

Lidský život se neustále prodlužuje a je žádoucí, aby lidé byli i ve vyšším věku co nejdéle zdraví. Proto vznikl trend, který klade důraz na fitness potřeby starší generace. Jedná se o klienty, kteří mají obecně větší finanční možnosti než jejich mladší protějšky, a fitness kluby se mohou na tento rostoucí trh zaměřit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat