Ženám stárnou cévy rychleji

Ženy jsou častěji kardiologickými pacientkami. Mají častěji infarkt i mrtvici a také v nižším věku než muži. Kalifornští lékaři tvrdí, že je to kvůli biologické nevýhodě ženského pohlaví. Jejich cévy – zřejmě vlivem hormonů – stárnou výrazně rychleji než cévy mužů.

Kardiologové z Los Angeles sledovali třicet tisíc osob po dvě desetiletí. Během té doby vyšetřovali a sledovali stárnutí cév u mužů a žen. A u majitelek chromozomů XX dochází k rychlejšímu stárnutí a degeneraci cév od největších tepen a žil po drobné vlásečnice rychleji než v těle mužů.

U žen se také rychleji zhoršuje krevní tlak a v nižším věku než u mužů. Třicetiletá žena s vysokým krevním tlakem tak dostane infarkt tím spíš než muž stejného věku.

Kardiologové se přitom domnívali, že jsou to muži, kdo jsou více ohroženi vysokým krevním tlakem a chorobami oběhové soustavy před dosažením padesátky. Po ní se situace měla obracet kvůli ženině menopauze. Jenže podle vědců ze Smidtova kardiologického institutu v Los Angeles je to zřejmě jinak. Ženy jsou ohroženy více po celý život.

Mnoho z nás působících v medicíně dlouho věřilo, že ženy po menopauze jednoduše dohánějí muže v riziku onemocnění oběhové soustavy. Náš výzkum nejenže dokazuje, že mají ženy odlišnou biologii a fyziologii než muži, ale také ilustruje to, proč jsou ženy náchylnější k rozvoji určitých onemocnění oběhové soustavy v různých obdobích života,“ tvrdí autorka studie doktorka Susan Cheng.

A které návyky nejvíce ohrožují naše srdce?

Zanedbávání ústní hygieny jako velký risk

Možná by vás ani ve snu nenapadlo, že ústní dutina má se srdcem vůbec něco společného. Pravdou však je, že když nebudete svým zubům poskytovat adekvátní péči, přítomné škodlivé bakterie proniknou ve formě slin také do krevního oběhu, což snadno ohrozí i srdce. Nejlepší prevence? Pravidelné návštěvy u stomatologa a každodenní používání zubních nití, mezizubních kartáčků a ústních vod. Nechcete přece nic ponechat náhodě, nebo snad ano?

Stresujete se víc, než je zdrávo. Doslova

Jste pod velkým tlakem, ale o žádných úlevách nechcete ani slyšet? Ještě to zvažte, protože následky by na sebe nemusely nechat dlouho čekat. A pozor, ženy jsou na tom hůře než muži. Proč?

„Ženy mladého a středního věku jsou dnes vystaveny velkému emočního stresu. K hlavním strůjcům patří nejen manželství a kariéra, ale také péče o děti i starší rodiče. Dotyčné si totiž často nevědí rady, jak tohle všechno skloubit, čímž se zvyšuje jejich psychická zátěž. Ta ale z dlouhodobého hlediska může zapříčinit zúžení periferních nebo koronárních cév, což nahrává poruchám srdečního rytmu,“ vysvětluje americká kardioložka Viola Vaccarino.

Konzumujete alkohol. A to je špatně

Zatímco jeden drink denně může dle názoru odborníků přinést určité pozitivní účinky pro zdraví, v případě, že tento „limit“ překročíte, o nich nemůže být ani řeč – spíše naopak. Již několik studií totiž poukázalo na fakt, že jedinci, kteří si dopřejí tři sklenky metly lidstva denně, jsou náchylnější k vyššímu krevnímu tlaku. Tito lidé ovšem vykazují i riziko obezity a mrtvice, což může mít pro srdce drtivé následky. Tedy alespoň takhle to vidí vědci!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat