Nárazové pití alkoholu tělu škodí

Nárazová konzumace velkého množství alkoholu je extrémně nezdravá. Leč stala se součástí moderního životního stylu lidí Západu. Ti během pracovního týdne dřou, aby se v pátek s jazykem na vestě potkali v hospodách a barech a utopili celotýdenní starosti a stres v etanolu. Vypijí tak obrovské objemy alkoholu značně převyšující doporučenou zdraví neškodící dávku. Svému tělu škodí nejen nárazovým extrémem, ale také tím, že za rok takto zkonzumují mnohem více lihu než lidé, kteří si dopřávají alkohol ve střídmém množství denně.

Vyplývá to z analýzy konzumace Američanů. Podle autorů z Massachusetts konzumace alkoholu v posledních letech výrazně vzrostla, navzdory tomu, že rostou ceny alkoholu. Lidé pijí nárazově o víkendu, kdy se opíjejí a lijí do sebe desítky nápojů za večer.

Ačkoli se výsledky opírají o chování americké populace, podle autorů je velmi podobný trend ve všech zemích západní kultury v Severní Americe a Evropě.

Proč je alkohol nebezpečný?

Etanol je toxická látka, která působí jako karcinogen. S malým množstvím etanolu se tělo dokáže vyrovnat, odbourat ho a zlikvidovat bez větších následků také jeho metabolity. I nejmenší množství etanolu představuje riziko vzniku rakoviny, ačkoli v reálném životě je velmi malé. Alkohol však může mít – zvláště u starších osob – pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, ale musí být konzumován v malém množství. Nárazové pití velkých objemů škodí starým i mladým. A výrazně zvyšuje nejen riziko rakoviny, onemocnění jater, deprese a psychických poruch, ale také riziko infarktu, mrtvice a metabolických poruch.

„Náš výzkum zdůrazňuje, jak je důležité omezit celkové množství zkonzumovaného etanolu u osoby za rok především prevencí nárazové konzumace velkého množství alkoholu,“ tvrdí autoři z Massachusetts.

Jak tělo ukládá alkohol?

Alkohol obsahuje také mnoho sacharidů. A celé to funguje následovně. Tělo využívá bílkoviny pro výživu svalů, sacharidy se však mění na cukr, který se zanedlouho začne pyšnit titulem „uložený tuk“. Tuk v tukových buňkách následně zabírá více místa než svalové vlákno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat