K celkové životní změně k lepšímu stačí málo

Přemýšlíte na začátku nového roku, jak byste mohli svůj život změnit nebo vylepšit? Máme pro vás tři tipy, které vás dovedou na novou cestu životem.

Dávejte si jasné cíle

Stanovte si jasné a hlavně pozitivní cíle a dávejte si přitom pozor na jejich formulaci. Touha vědě, nás totiž motivuje mnohem víc než jen pouhé konstatování. Tak třeba pokud se budete dívat na reklamu na nízkotučné mléko, kde budou uvedeny všechny jeho přednosti, zaujme vás to víc, než jen nudný titulek o zdravé stravě. Svůj cíl si také můžete představit. A čím konkrétnější vaše představa bude, tím lépe. A v neposlední řadě o svých cílech mluvte. To, že o nich vyprávíte vašim blízkým, na vás bude působit jako vnitřní tlak dostát svým předsevzetím.

Pryč s rozptylováním

Vědci zjistili, že lidé, kterým nabídnete větší kelímek popcornu, sní v průměru o 53 % více než lidé s běžnou porcí, a to nezávisle na jejich hladu. Nedělejte si proto život těžší, než je nutné. K lákadlům našeho denního života nepatří ale jen sladké. Mnohem více nás rozptyluje konzumace mediální. Na sociálních sítích a internetu bloumáme totiž hodiny denně. A na naši duši to nemá zrovna pozitivní vliv. Často se bláznivě honíme za nejlepší fotkou a porovnáváme svůj život podle fotek ze života ostatních. Věřte, nikdo nežije tak báječný život plný štěstí a dobrodružství, jak ho prezentuje na sociálních sítích. Raději svoje mobily, tablety a notebooky odložte a trénujte raději třeba soustředěnost.

Mimochodem zlepšením schopnosti soustředění budete mnohem lépe reagovat na stres. A jako tip na vyzkoušení nabízíme takzvanou chuťovou terapii. Najděte si cokoli, co rádi jíte – čokoládu, banány, sýr… Kousek tohoto oblíbeného jídla vezměte do ruky a nejdříve si prohlédněte jeho tvar a strukturu, očichejte a až teprve potom vložte do úst. Nepolykejte ani nekousejte, jen nechte sousto ležet na jazyku a vnímejte všechny jeho chutě. Teprve až po minutě nebo dvou pomalu začněte kousat a zvolna polkněte. Nejde o to, jak rychle nebo jak velké sousto dokážete sníst, ale o trénink soustředění.

Nezapomínejte odpočívat

Dopřejte si odpočinek, protože to, co občas vypadá jako lenošení, je prostě jen projev vyčerpání. Výzkumy ukazují, že sebekontrolu nesmíte přepínat, protože se velmi rychle unaví, stejně jako naše svaly. Ideálním způsobem jak na chvíli vypnout, je meditace. Je dobré zařadit meditaci do běžného dne, ale protože málokdo má v běžném denním životě čas a možnost si na 20 minut sednout někam do ticha a meditovat, je důležité trochu snížit nároky a začínat s malými krůčky. Stačí třeba i pět minut denně, místo ticha dobrá hudba do sluchátek a příjemné místo. Nad ničím nepřemýšlet, jen si užít ten okamžik...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat