Stres podporuje rychlý nástup šedin

Vědci z Harvardovy univerzity nejenže prokázali, že extrémní stres, tragédie a hrůza mohou způsobit šedivění, ale popsali také mechanismus účinku. Při stresu tělo spouští složitou reakci bojuj, nebo utíkej. Při ní se vylučuje do těla řada hormonů. Ačkoli byl ze šedivění v minulosti obviňován stresový hormon kortizol, viníkem je norepinefrin.

Vědci se domnívali, že šedivění ze stresu je způsobeno útokem vlastního imunitního systému na kmenové buňky ve vlasových cibulkách, které jsou zodpovědné za produkci pigmentu. Nebo že za šedivění může poškození těchto buněk stresovým hormonem kortizolem. Ani jedno ale není pravda.

Vliv stresu

Když totiž vědci z Harvardovy univerzity vytvořili modelové organismy bez imunitního systému či bez kortizolu, v obou případech stejně účinkem stresu šedivěly. Viníkem je sympatikus – nervový systém, který právě řídí obrannou reakci boj, nebo útěk. Nervy sympatiku při nadměrném stresu vylučují příliš mnoho norepinefrinu do kmenových buněk ve vlasových cibulkách. Ty se rychle vyčerpají, takže jim dojde pigment a vlas zešediví.

„Akutní stres, zvláště reakce bojuj, nebo uteč, byla tradičně vnímána jako pozitivní reakce pro přežití zvířat. Ale v tomto případě akutní stres způsobuje trvalé zničení kmenových buněk. Pochopením toho, jak stres působí na kmenové buňky regenerující pigment, jsme položili základy chápání toho, jak stres ovlivňuje jiné tkáně a orgány v těle,“ tvrdí autoři výzkumu z Harvardovy univerzity.

A co vy, máte už šediny? Máme pro vás pár přírodník triků, jak přirozeně zase šediny obarvit.

Káva

Neumíte si den bez černého zlata představit? Teď budete mít kofeinový nakopávač možná ještě raději. Tento nápoj vás totiž zbaví šedin a zajistí čokoládovou barvu hřívy, přičemž díky antioxidantům a dalším obsaženým složkám urychlí růst, a ještě podpoří celkovou kvalitu kštice. Jak postupovat? Připravte si dva šálky silné organické kávy – to je taková, která se pěstuje bez použití chemických hnojiv a pesticidů. Po zchladnutí tekutinu důkladně promíchejte s běžným kondicionérem, poté směs naneste na umyté vlasy. Za dvacet minut vymyjte pozůstatky vlažnou vodou a v případě potřeby proces opakujte.

I čaj má své nesporné přednosti

Dalším řešením, které šedinám zatne tipec, může být i čaj. Pro brunetky se nejlépe hodí ten černý, blondýnky by měly sáhnout po heřmánkovém, zatímco zrzkám „sedne“ rooibos. Jednou týdně pak vylouhujte tři až pět šálků svého „favorita“, a stejně jako v předchozím případě, kapalinu seznamte se svým oblíbeným kondicionérem. Čím déle necháte zlepšováku volné pole působení, tím lepší budou i výsledky, samozřejmě.

Ty správné bylinky

Jste-li příznivcem léčivých rostlin, měli byste vědět, že i tyto poklady mohou vylepšit tón vašich vlasů. Pro hnědovlasé se přímo nabízejí rozmarýn, šalvěj, kopřiva, hřebíček nebo skořice. Plavovlasým se báječně osvědčí, tedy kromě zmíněného heřmánku, i měsíček se šafránem. Pro majitele „ohnivé hřívy“ je pak sázkou na jistotu ibišek a jetel, uplatnit se ale dokážou i šípky. Půl šálku zvolené bylinky následně povařte ve vodě půl hodiny na mírném ohni, a po zchlazení promíchejte s libovolným nosným olejem (kokosovým, ricinovým, mandlovým, olivovým). Takto připravenou domácí „barvu“ ponechte na hlavě zhruba dvě hodiny, poté opláchněte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat