Saunování zregeneruje tělo i duši

Saunování je skvělým způsobem, jak zrelaxovat unavené svaly i mysl a prohřát své tělo v dlouhém zimním období. Nejen že nám může pomoci od bolestí různého původu, ale také posiluje náš imunitní systém. Saunování je vhodné i pro malé děti, takže se nemusíte bát, že byste si mohli ublížit. Je však důležité vybrat správný druh sauny, správnou teplotu a dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Jaké jsou možnosti?

Nejčastěji se setkáte s finskými saunami, parními komorami a infrakomorami. Každá z nich působí trochu jinak a ne všechny jsou vhodné pro každého. V čem se však liší?

Finská sauna je ze všech zmíněných asi nejznámější. Jde o dřevem obloženou místnost s kamny, v níž se teplota pohybuje okolo osmdesáti až devadesáti stupňů. Je vhodná především pro lidi, kteří netrpí kolísavým tlakem, jsou v dobré fyzické kondici a se saunou už nějakou tu zkušenost mají.

Parní komora je místnost, ve které je nižší teplota, ale 100% vlhkost. Je do ní vpouštěna pára, která je mnohdy doplněna přírodními aromaty, které uvolňují dýchací cesty. Je tedy vhodná především pro lidi trpící respiračními chorobami, astmatem či alergiemi.

Infrakomora může do jisté míry připomínat klasickou finskou saunu, jen s tím rozdílem že teplo se v ní nevytváří s pomocí kamen, ale infračerveného záření. V infrasauně dochází k hloubkovému prohřátí tkání, ovšem při nízkých teplotách. Proto ji vyhledávají především sportovci před výkonem, také maminky s malými dětmi, začátečníci nebo starší lidé.

Kdy do sauny nechodit?

Ačkoli má saunování blahodárné účinky na naše zdraví, samotný proces představuje zátěž pro organismus člověka. Saunování byste se měli vyvarovat, pokud jste nachlazení, příliš unavení, trpíte nějakými kožními problémy, máte problémy s tlakem či chronickými záněty.

Jak začít?

Pokud se do sauny chystáte poprvé, rozhodně nechoďte do té s nejvyšší teplotou a začínejte pozvolna. Zkuste nejdříve vydržet pět minut, poté saunu opusťte, na chvilku si odpočiňte a poté se do ní vraťte. Saunovací cykly mají svůj důvod a není radno je podceňovat. Mnoho lidí totiž stále uctívá mýtus, že čím déle v sauně vydržíte, tím větší je účinek, ale to není pravda. Svému tělu prokážete lepší službu, když komoru navštívíte několikrát na krátký čas.

Pokud je na vás v sauně moc horko nebo si chcete saunování dopřát častěji, zvažte pořízení domácí infrakomory. Teplotu si nastavíte podle vlastních požadavků a nemusíte se bát ani v případě saunování dětí. V infrakomoře můžete pobývat mnohem déle. Šedesátiminutová terapie není ničím neobvyklým. U dětí by však doba pobytu neměla přesáhnout dvacet minut.

Po saunování se osprchujte vodou, ale nepoužívejte mýdlo. Jde pouze o smytí škodlivých látek z kůže. Pořádně se napijte a dopřejte si svačinku. Účinky na sebe nenechají dlouho čekat.






Celkem 12 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat