Vegetariáni a vegani trpí méně záněty močových cest

Tři čtvrtiny zánětů močových cest jsou způsobeny bakteriemi E. coli ze syrového masa. To vysvětluje, proč vegetariáni a vegani trpí záněty močových cest mnohem méně než osoby konzumující maso. Nejde však jen o přímou infekci z masa. Vegetariáni a vegani konzumují velké množství rostlin, které obsahují řadu antibakteriálních látek. Vláknina navíc zvyšuje aciditu střev a močopohlavního ústrojí. Zvláště u žen.

Záněty močových cest trpí ženy mnohem více než muži. Zřejmě to souvisí se stavbou jejich pohlavního orgánu a faktem, že mají kratší a silnější močovou trubici, takže bakterie snadněji pronikají cestami nahoru.

Ale i když se do analýzy případů této infekce započtou všechny rizikové faktory jako věk, pohlaví, kouření aj., vegetariánky trpí záněty močových cest o šestinu méně než ženy pojídající maso.

U mužů je přitom vztah ještě vyšší. Muži vegetariáni trpí záněty močového měchýře o čtvrtinu méně než muži konzumující maso. Jenže muži onemocní zánětem močového měchýře mnohem vzácněji než ženy. Nejvíce E. coli přitom obsahuje maso vepřové a drůbeží.

A jak se proti zánětům chránit?

„Předchozí výzkumy naznačily, že bobulové ovoce jako borůvky, jahody, ostružiny a maliny jsou lékem na záněty močových cest, a třebaže jsme tohle nezkoumali, naše výsledky naznačují, že můžou být účinné. Jeví se jako velmi možné, že popíjení brusinkové šťávy může být prevencí vracejících se zánětů,“ míní autor výzkumu doktor Čchin-Lon Lin z Univerzity Cch‘-ťi na Tchaj-wanu.

Když zánět propukne

Nejvíce se vyhlášeným brusinkám, blíží medvědice lékařská. Při potížích s ledvinami a močovými cestami je vhodná v podobě čaje. Další bylina s příznivými účinky na močové ústrojí je zlatobýl obecný, jenž usnadňuje látkovou výměnu v organismu. Ovšem také pampeliška se řadí mezi močopudné. (K přípravě pampeliškového čaje můžete použít kořen nebo nať. Chutná sice hořce, ale svými léčivými účinky tuto nevalnou chuť vynahrazuje.)

Podobně to platí i pro řebříček obecný, který také nepatří k nejchutnějším, je ale silně detoxikační. Primárně se osvědčuje při léčbě gynekologických problémů, stejně dobře se však dá použít právě u zánětu močových cest.

Již včera bylo pozdě?

U uvedeného zdravotního problému je nejdůležitější zahájit co nejdříve vhodnou léčbu, jejíž zanedbávání může vést k řadě závažnějších problémů, jako je třeba poškození ledvin nebo problémy s otěhotněním. Pokud urologické problémy během dvou dnů nepoleví, je vhodné vyhledat lékaře. Rizikovou skupinou jsou přitom senioři a diabetici, cukr v moči totiž tvoří prostředí, které bakteriím vyhovuje, mohou se tak snáze množit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat