Proti bolesti hlavy bez léků a chemie

Au au au! Už je to tu zase! Buší, pulzuje, tepe a škubá – bolest hlavy. A zbytek dne už bude k ničemu. A už už se natahujete po tabletkách. My vám ale prozradíme, jak zvládnout bolest hlavy i bez nich.

Věděli jste, že existuje 250 druhů různých bolestí hlavy? A příčiny jejich vzniku bývají různé. Ale máme pro vás dobrou zprávu – dokážete ji porazit i bez tabletek. Existují totiž prostředky a způsoby, které nepříjemné projevy potlačí, podle toho, co je jejich příčinou.

Jídlem proti bolesti

Hlad, přesněji tedy pokles hladiny cukru v krvi, může být jednou z příčin bolesti hlavy. Proto je pravidelnost v jídle velmi důležitá. Dobře pomáhají potraviny s vysokým obsahem hořčíku, jako jsou celozrnné pečivo, luštěniny a ryby. Ten uvolňuje svaly a uklidňuje nervy. Kromě toho existují také jídla, kterých by se lidé s častými bolestmi hlavy měli vyvarovat. Bolest může způsobit nebo zhoršit tučné jídlo a sladkosti. Na černé listině je kromě jiného červené víno, zralé sýry, čokoláda, vepřové maso, pšenice a glutamát.

První pomoc na bolest hlavy je káva. Kofein v ní obsažený vám rozproudí krev, a ta vaše tělo rychleji zásobí  kyslíkem.

Zajděte si k zubaři

„Copak zubař mi pomůže s bolestí hlavy?“ řeknete si. A vlastně ano. Lidé, kteří celou noc skřípají zuby, se totiž velmi často budí s bolestí. V tomto případě pomohou speciální násady na zuby, které vám u zubaře vyrobí na míru.

Vyfénujte si hlavu

Seděli jste zase celý den u počítače? A teď cítíte bolest za krkem, která stoupá vzhůru do hlavy? Na to pomůže masáž fénem. Fénujte si krouživými pohyby středně vysokou teplotou několik minut ramena, krk a hlavu.

A když už budete v koupelně, pomáhá i teplá vana. Voda o asi 38 stupních uvolní svalstvo a přípravky do koupele s rozmarýnem zase uvolňují vnitřní napětí a přispívají ke zdravému krevnímu oběhu.

A do postele

Nepříjemné bolesti hlavy může vyvolat také nepravidelný spánkový režim. A co pomůže? Nejlépe upravit svůj spánkový cyklus. Choďte spát ve stejnou hodinu a nespěte příliš dlouho.

Tak se na to podíváme

Pokud vás bolí hlava například při čtení nebo psaní, nechte si pro jistotu vyšetřit zrak. I pouze malá odchylka může způsobovat velké bolesti.

Uvolněte se

U každého člověka se stres a napětí projevuje jinak. Někdo trpí bolestmi šíje, někdo bolestmi žaludku a někomu se může rozskočit hlava. Pokud je to i váš případ, mohla by vám pomoct jóga, autogenní trénink nebo také progresivní svalové uvolnění.

Pijte, pijte, pijte

I když se to může zdát příliš jednoduché, opravdu může nedostatek tekutin způsobit bolest hlavy. Pokud má tělo nedostatek vody, zhoustne krev a zpomaluje se zásobení buněk kyslíkem. A vaše hlava bije na poplach. Proto platí – ačkoli necítíte žízeň, měli byste pít pravidelně po celý den dva až tři litry vody. Při začínající bolesti hlavy se proto zamyslete, jestli není na čase se napít.

Vsaďte na chlad

Při akutních tupých bolestech hlavy pomůže vychlazený gelový obklad. Položte ho asi na minutu na čelo, spánky nebo šíji. Nejpozději po třech minutách obklad sejměte a opakujte po krátké pauze. Chladivé účinky mají také odedávna osvědčené přípravky jako mentolový olej a tygří mast.

Zpátky k matce přírodě

Existuje také několik rostlin, které dokážouí s bolestí hlavy účinně bojovat. Například vrbová kůra obsahuje salicylové sloučeniny a je tak přírodní alternativou aspirinu. Také devětsil je tradičním rostlinným přípravkem proti bolestem hlavy, jehož blahodárné účinky jsou podloženy dokonce i vědecky.

Čerstvý vzduch

Není nic lepšího v boji proti bolestem hlavy než pohyb na čerstvém vzduchu. Ať už půjdete na procházku nebo pojedete na kole, postaráte se o dostatečnou látkovou výměnu a zásobíte tělo kyslíkem. Stačí 30 minut třikrát týdně a bolesti hlavy se vám obloukem vyhnou.

A co vy? Máte nějaký osvědčený tip proti bolesti hlavy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat