Agresivní tón budíku tělu působí šok

Zní to možná trochu nelogicky, ale je to fakt. Čím agresivnější vyzvánění budíku člověk používá, čím hlasitější vytrubování či řinčení nás vytrhne ze snění, tím hůř pro ranní bdělost. Naopak jemné melodické a meditační hudbu připomínající tóny vedou k daleko větší bdělosti krátce po probuzení.

Vstávání šokem

Hlasité a energické budíky mozek vyděsí. Ten zažívá šok a spustí řetězec stresové reakce, která však krátce poté, co z postele vylezeme, vede k malátnosti a ospalosti. Naopak pozvolné a melodické tóny probouzejí mozek citlivěji a člověk je po nich daleko bdělejší.

„Když se člověk neprobudí řádně, jeho pracovní výkonnost může být degradována na období dlouhé až čtyři následující hodiny, což může souviset také s vyšší nehodovostí a úrazy,“ tvrdí psycholog Stuart McFarlane z Royal Melbourne Institute of Technology.

Ten se svými kolegy ze spánkové laboratoře zkoumal účinky různých druhů alarmů při raním probouzení a následnou ranní malátnost.

Nalaďte se na příjemnou vlnu

„Člověk by mohl předpokládat, že když začne den hlasitým alarmem, jeho bdělost se zvýší, ale naše data odhalují, že melodické tóny budíku jsou pro bdělost klíčové. Něco takového jsme úplně nečekali,“ tvrdí McFarlane. Co myslíte, není na čase změnit tón vašeho budíku, jak již bylo řečeno vhodná je klidná melodická hudba, nemusí to být zrovna meditační hudba, co takhle zvolit váš oblíbený song, který má pomalý ritmus.

A vůbec, víte, že se dá vstávat i bez budíku? Jde to snadno, jen ve třech krocích.

Zjistěte, jak moc potřebujete spát

Prvním a nejdůležitějším krokem je identifikace toho, kolik spánku vaše tělo skutečně potřebuje. Jakmile ho bude mít dostatek, nehrozí vám odpolední únava ani poruchy soustředění. Také se probudíte sami od sebe, navíc s pocitem svěžesti a odpočatosti. Vypozorujte tedy počet prospaných hodin, bez kterých se neobejdete. Od toho se odvíjí čas, kdy je třeba večer navléct pyžamo a skočit do peřin.

Nevybočujte z rutiny

Ulehnutí do postele vždy ve stejnou dobu, den co den, vám pomůže nastavit vaše „vnitřní hodiny“. Zkuste tedy oželet noční epizodu vašeho oblíbeného seriálu, kterou dávají dvakrát týdně. Když budete ponocovat nepravidelně, rozhodíte si cirkadiánní rytmus. A tudy cesta, jak se zbavit budíku, vážně nevede. Klíčem je přesně stanovený harmonogram, který budete do puntíku dodržovat – víkendy, svátky a dovolenou nevyjímaje.

Buďte aktivní

Nějaká ta posilovna, jóga či odpolední běh? To je přesně ono! Již mnoho výzkumů prokázalo, že fyzicky aktivní jedinci, kteří přes den cvičí, mají rychlejší a bezproblémové usínání. Rovněž prožívají hlubší a kvalitnější spánek – pochopitelně v porovnání s lenivějšími lidmi, co se pohybu vyhýbají. Protáhněte se tedy co nejčastěji, nespavost se vám obloukem vyhne, což vám umožní držet se stanoveného spánkového harmonogramu. Výsledek? Nulová potřeba budíku!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat