Častější čistění zubů zažene i diabetes

Kdo chce mít vlastní zdravé zuby do vysokého věku, měl by si je čistit dvakrát denně a dvakrát do roka navštěvovat zubaře. Kdo si zuby čistí třikrát denně, nejenže chrání chrup lépe před kazy, ale také u sebe snižuje riziko rozvoje diabetu typu dvě. Proč tomu tak je, není jasné, ale vyplývá to z analýzy chování a zdraví 190 tisíc osob.

Vědci z Jižní Koreje sledovali 190 tisíc osob po dobu deseti let. Ve skupině, která si čistila zuby třikrát denně, za sledované období onemocnělo diabetem typu dvě o čtrnáct procent méně jedinců.

Naopak ve skupině, která trpěla záněty dásní, byl diabetes o šestnáct procent častější. Riziko diabetu roste také s tím, jak lidé přicházejí o své zuby.

Výživa a životní styl

Zřejmě to vše souvisí s výživou a životním stylem. Lidé, kteří si třikrát denně čistí zuby, více dbají nejen na zdraví chrupu, ale také na celkovou kondici, lépe se stravují a sportují. Tím pádem je u nich také nižší riziko diabetu. Naopak záněty dásní a vysokou kazivostí zubů trpí častěji lidé, kteří kouří a konzumují nadměrné množství alkoholu, jedí nezdravě a méně se pohybují.

Zrádné záněty dásní

Nicméně je možný ještě jiný příčinný vztah. Ví se totiž, že bakterie způsobující záněty dásní produkují do těla toxiny a samy pronikají do oběhové soustavy. Tyto zánětlivé látky a toxiny přitom poškozují nejen srdce a cévy a zvyšují riziko mrtvice a infarktu, ale zřejmě také zvyšují riziko rozvoje diabetu.

„Lepší ústní hygiena může souviset se sníženým rizikem výskytu diabetu,“ tvrdí doktor Tae-Džin Song z Univerzity v Soulu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat