Mýty o zdravém stravování

Snídaně je základ dne, po šesté hodině bychom neměli jíst, z tučných jídel se tloustne a tak dále a tak dále. To jsou jedny z nejčastějších informací, se kterými se můžeme setkat, začneme-li se zajímat o zdravější způsob stravování. Jenže každý člověk je individuální, má jiné potřeby a jiný energetický výdej. Na to už šiřitelé těchto mýtů tak trochu zapomněli. Jak je to ve skutečnosti?

Večeře po šesté večerní je tabu

Tohle je asi nejčastější doporučení, které dostanete, zmíníte-li se před někým, že byste rádi snížili svou hmotnost. Jenže to je naprostá hloupost. Pochopitelně to neznamená, že si s klidným svědomím můžete v deset hodin večer sednout k televizi s pytlíkem chipsů. To, jestli budete hubnout nebo přibírat na váze totiž záleží na celkovém energetickém příjmu a jeho výdeji. Jinými slovy, jestliže sedíte celý den v kanceláři, domů jedete autem a doma už jen odpočíváte, pozdní večeře se z důvodu nočního zpomalení metabolismu příliš nedoporučuje. Jestliže jste ale celý den v pohybu nebo po práci chodíte cvičit, bude vám pozdnější večeře ku prospěchu.

Tuky bychom měli vynechat

Mnoho lidí si myslí, že vyřazení tuků z jejich jídelníčku je jediný způsob dosažení ideální váhy. Pravda je ale taková, že tuky potřebujeme pro život stejně, jako kterékoli jiné složky našeho jídelníčku. Pozor bychom si však měli dávat na to, které tuky konzumujeme. Něco jiného je sníst na posezení dva hamburgery z fastfoodu nebo zdravou avokádovou pomazánku či hrst oříšků.

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne

Obecně se traduje, že snídani bychom nikdy neměli vynechávat. Je pravda, že s pomocí snídaně můžeme oddálit pocit hladu a eliminujeme nutkavou potřebu nacpat se něčím sladkým ihned po příchodu do práce, jestliže ale nejste zvyklí snídat, nemusíte se přemáhat. Je celkem jedno v kolik hodin začnete jíst, měli byste být však schopní přijmout veškeré živiny v průběhu zbytku dne. Toho můžete docílit i zdravými svačinkami a vydatným obědem.

Měli bychom jíst průběžně celý den

Potřeba konzumace jídla je u každého člověka jiná. Někomu vyhovuje jíst častěji a v menších dávkách, jinému zase v delších časových intervalech a ve větším množství. Řiďte se především vlastními pocity. Zbytečně se netrapte hlady, ale ani se nepřecpávejte.

Alespoň dva litry vody

Voda je pro náš život velice důležitá a příjem tekutin by měl být skutečně pečlivě dodržován. Doporučení, že bychom denně měli vypít minimálně dva litry vody, je však mylné. Co platí pro jednoho, neplatí pro druhého. Kupříkladu žena, která váží padesát kilogramů a měří metr šedesát, si úplně vystačí s litrem a půl vody denně. Pokud by však denně sportovala, její potřeba pitné vody se zvýší až na tři litry, což by měl být zase základ pro devadesátikilového a metr devadesát vysokého muže. Ideální míru zjistíte i na internetu v dohledatelných tabulkách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat