V New Yorku zkoušejí experimentální léčbu koronaviru vysokými dávkami vitaminu C

V newyorských nemocnicích podávají pacientům s koronavirem extrémní dávky vitaminu C. Experimentální léčba se totiž prokázala jako efektivní při léčbě v Číně. Pacienti dostávají třikrát či čtyřikrát denně nitrožilně patnáct set miligramů vitaminu C. Předávkování kyselinou askorutinovou má zrychlit a usnadnit uzdravení.

Poprvé vyzkoušeli léčbu nitrožilním podáním vysokých dávek vitaminu C 14. února v nemocnici Čung-nan ve Wu-chanu.

Lékaři ze státu New Yorku léčbu zkoušejí. „Podáváme injekčně patnáct set miligramů vitaminu C pacientům na jednotce intenzivní péče. Pacientům tuto dávku silného antioxidantu podáváme opakovaně třikrát až čtyřikrát denně,“ potvrdil doktor Andrew Weber z nemocnice Northwell Health na Long Islandu.

Podle Webera se pacientům s vitaminem C daří výrazně lépe a rychleji se z onemocnění zotaví.

„Pacientům, kteří dostávají vitamin C, se dařilo výrazně lépe než těm, kteří ho nedostávali. Pomáhá ohromně, ale nemluví se o tom, protože to není sexy lék,“ uvedl Weber v rozhovoru pro deník The Mail.

A z jakých potravin můžete čerpat vitamin C?

Brokolice

Brokolice je jedlá rostlina druhu brukev zelná, která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Konzumace brokolice podporuje látkovou výměnu a posiluje obranyschopnost. Tak si připravte polévku, brokolici zapečte, ochutnejte nákyp, karbanátky, nebo se trochu odvažte se špaldovými kroupami s brokolicí.

Kapusta

Všechny druhy kapusty jsou bohaté na vlákninu, udržují tak v příznivém stavu trávicí systém. Kapusta obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitaminy E a K. Je v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselina listová. Dušená nemá konkurenci, ovšem takové bramborové noky s kapustou patří mezi špičku.

Kiwi

Nepečený dort, džem, salát, žemlovka či ovocné carpaccio. Kiwi se zkrátka neztratí. A co se týče vitaminu C, tak jeho obsah v kiwi je v porovnání s citrony a pomeranči téměř dvojnásobný.

Květák

Která zelenina obsahuje více vitaminu C než citrusy? Květák! Klasika, která se nikdy neomrzí, je smažený květák a krémová květáková polévka či květákový mozeček. Květák se však hodí i k zapékání a skvěle chutná i ve špagetách.

Červené papriky

Červená paprika také patří mezi dobré zdroje vitaminů. Salát z ní připravený obohatí váš jídelní stůl, stejně jako pečená paprika s česnekem a sýrem. Tyhle červené krásky jsou zároveň důležitou zásobárnou vitaminu A (karotenu) a céčka. A které další potraviny jsou bohaté na nesmírně důležitý vitamin C? Ananas a růžový grapefruit.

Šípek

Mezi nejcennější zdroje vitaminu C, neodmyslitelně patří šípek, takže pokud máte nějaké domácí zásoby, šípkového sirupu či marmelády, tak jen směle do toho.

Jaká je ztráta při tepelné úpravě?

Častým mýtem je, že vitamin C při vaření doslova „zabijete“, ale není tomu zcela tak. Pravdou je, že při tepelném zpracování potravin dochází k úbytku vitaminu C. Zpracováním se snižuje obsah vitaminu cca o 10 % za každých 5 minut vaření. Mnohem šetrnější je pak úprava sušením, a ještě o něco lépe si vede dušení v páře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat