Potraviny, které podporují zdraví plic

O plicích se v posledních týdnech mluví zejména v souvislosti se zákeřným koronavirem. Co děláte pro ty svoje, aby byly zdravější a odolnější? Můžete jíst třeba listovou zeleninu, tučné ryby nebo lněná semínka.

Plíce mají velice důležitou úlohu. Dodávají tělu kyslík a odstraňují škodlivé toxiny, proto bychom jejich kondici měli podporovat, jak to jenom jde. Co lze v tomto směru udělat? Kromě toho, že se vzdáte cigaret, je jistou možností také častější konzumace potravin, které zlepšují zdraví celé dýchací soustavy. Jsou to třeba tyhle!

Listová zelenina jako zelený doping

Listovou zeleninu můžete považovat za vítaného spojence. A to v mnoha směrech! Bez ohledu na konkrétní druh z každého jejího sousta načerpáte kromě vitaminů, minerálů a antioxidantů prospěšných pro pokožku, kosti i krevní oběh také unikátní rostlinný chlorofyl. Ten přispívá k detoxikačním procesům, zatímco podstatně snižuje riziko rakoviny plic.

I tučné ryby mají k tématu co říct

Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos, nabízí neskromné množství protizánětlivých omega-3 mastných kyselin. O těchto sloučeninách je díky četným studiím známo, že brání vzniku některých zánětlivých a infekčních onemocnění dýchacích cest. Vítané jsou ovšem i z jiných důvodů. Tyto zdravé tuky urychlují metabolické funkce, příznivě ovlivňují činnost mozku a omezují pravděpodobnost diabetu. Klíčové jsou také pro optimistické psychické rozpoložení. A to se teď jenom hodí…

Lněná semínka. Velké dobro v malém balení

K bohatým zdrojům výše zmíněných omega-3 mastných kyselin patří i lněná semínka, která navíc obsahují spoustu hořčíku. Proto má jejich pravidelná konzumace příznivý vliv na svaly kolem průdušek. Zároveň předchází poškození horních i dolních cest dýchacích, přičemž tlumí symptomy alergií i astmatu. Pokud je zahrnete do jídelníčku, můžete se dočkat i dalších benefitů v podobě pružnější pokožky, vylepšeného trávení nebo ustálené hladiny hormonů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat