Nadměrný příjem soli oslabuje imunitní systém

Němečtí imunologové publikovali výsledky výzkumu, které jsou v době epidemie koronaviru velmi zajímavé. Prokázali totiž, že zvýšený příjem soli oslabuje imunitní systém a jeho schopnost bojovat s infekcí. Pracovali sice s infekcí bakteriální, zatímco COVID-19 je způsobován virem SARS-CoV-2. Ale solí oslabená imunita a její snížená schopnost bojovat s infekcí se bude týkat nejspíš i nákazy viry.

Vědci z Bonnské univerzity testovali účinky konzumace soli na obranyschopnost u laboratorních hlodavců. Při zvýšení dávky soli v potravě nad míru, která je doporučována jako bezpečná, byl imunitní systém slabší a bakteriální infekce mnohem závažnější.

V druhé fázi pokusu pracovali s lidskými dobrovolníky, kterým podávali o šest gramů soli nad doporučovanou míru denně. U všech se vyvinula imunitní nedostatečnost.

Výsledky jsou překvapující

V jedné z předchozí studii totiž imunologové prokázali, že kožní infekce se hojí rychleji, když je v krvi vyšší hladina sodíku. Makrofágy, bílé krvinky nespecifické obrany, jsou aktivnější v přítomnosti soli. Ale makrofágy nevytvářejí protilátky při specifické reakci na patogeny, třeba právě na viry. Kůže je navíc rezervoár soli, takže je pro ni přirozená vyšší hladina soli. Podle expertů z Bonnu se navíc něco takového prokázalo u pokusů na tkáních, nikoli na celém organismu.

„Testovali jsme lidské dobrovolníky, kteří konzumovali navíc šest gramů soli nad doporučovaný denní příjem. To je zhruba tolik, co obsahují dvě jídla z rychlého občerstvení, třeba dva burgery nebo dvě porce hranolků. Po týdnu tito jedinci měli velmi oslabený imunitní systém. Pozorováním celého organismu jsme byli schopni odhalit složité dráhy řízení, které vedou od nadbytečného příjmu soli k imunodeficienci. Náš výzkum tak dokazuje, že pokusy jen s tkáněmi a buňkami můžou být nepřesné,“ tvrdí profesor Christian Kurts z Bonnské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat