Imunitu a psychiku ovlivňují střevní bakterie

Když se řekne střeva, napadne vás možná nejdřív zažívání. No každopádně možná trochu nechutné téma. Když se střevům nedaří, jde o víc než jen nadýmání. Střevní bakterie mají nesmírný vliv na vaše zdraví. Víte, co pro správnou střevní mikroflóru dělat?

Zdravá střeva neznamenají jen, že vás nebude bolet břicho. Vyvážená střevní mikroflóra může posílit imunitní systém, chránit před nemocemi a pozitivně ovlivnit psychiku člověka.

Velkou roli při tom hrají střevní bakterie, které mohou dokonce mít rozhodující vliv na váš dobrý pocit. Ale to nedělají jen tak samy od sebe. To je ve vašich rukou, zda budete mít střevní mikroflóru zdravou nebo ne.

Co jsou střevní bakterie

V zásadě můžeme bakterie rozdělit na dobré a špatné. Dobré jsou laktobacily a bifidobakterie, které produkují důležité mastné a aminokyseliny, chrání citlivou střevní stěnu, pomáhají s trávením a podílejí se na vstřebávání vitaminů a minerálních látek, přičemž samy dokáží některé vitaminy vyrobit. Za normálních okolností jsou bakterie ve střevě rozděleny tak, že těch dobrých je mnohonásobně více než těch špatných.

Jak fungují bakterie

Jejich přítomnost je bezpodmínečně nutná při produkci důležitých mastných kyselin, hormonů a buněčných stěn. Kromě toho pak čistí střeva a posilují imunitní systém. A mají vliv i na váš duševní stav. Čím lepší je kondice střeva, v tím větší pohodě je i vaše hlava. Na druhou stranu špatná střevní mikroflóra může mít za následek dokonce vznik depresí nebo se může podílet na nemocích jako je demence a roztroušená skleróza.

Jak ovlivnit střevní mikroflóru

Na stav střev má vliv samozřejmě strava, ale i léky a stres. Podle toho, jestli se stravujete dobře nebo špatně, krmíte totiž dobré nebo špatné bakterie. A čím víc je krmíte, tím víc jich ve střevech máte. Pokud začnou převažovat ty špatné, budete trpět zácpami, nadýmáním nebo průjmem. Pro správné fungování střev je tedy důležitá strava bohatá na vlákninu, zeleninu a ovoce. Velmi vhodné jsou také fermentované potraviny, jako je třeba kefír, protože fermentací vznikají zdravé bakterie kyseliny mléčné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat