Je třeba si užívat každého dne

Tolik času stráveného doma jsme asi ještě nikdy nezažili. Není tedy žádný div, že některým už pomalu padá strop na hlavu. Psycholožka radí, jak se nezbláznit a naopak si to užít.

Zavření ve vlastním bytě a před sebou nekonečně dlouhou dobu. Pokud pracujete z domu a máte děti, asi máte i o zábavu a náplň den postaráno. Ale co ostatní? Neustále si stěžujeme na nedostatek času a teď, když bychom ho měli mít dostatek, tak vlastně ani nevíme, čím začít…

Organizace dne

V žádném případě nežijte dny jeden jako druhý. Nejenže postupně ztratíte chuť dělat cokoli, ale s největší pravděpodobností skončíte na celé hodiny u internetu nebo u televize. Proto byste měli každý den vstát ve stejnou hodinu, vykonat běžnou ranní hygienu, jako když jdete do práce, a oblečte se. Ani když máte home office, neseďte raději u počítače v pyžamu. Normální vzhled vám pomůže k dobrému pocitu a kousku normálnosti. A pokud máte děti, dodržování denní struktury je i pro ně velmi důležité.

Rozdělte si den do částí – pracovní část, čas na údržbu domácnosti, čas na jídlo, na společné aktivity. Důležité je si naplánovat i vědomé přestávky. Například každých 90 minut otevřete okno a zhluboka dýchejte nebo si uvařte čaj a v klidu si ho vypijte.

Zaměstnejte se

Pokud nepracujete z domu a nemáte nic moc na práci, stanovte si reálné cíle. Teď je nejlepší čas dělat věci, na které normálně není čas a které tak sunete před sebou – třeba si uklidit ve sklepě. Činnosti, které nejsou tolik zábavné, by měly být časově ohraničené. Tak si můžete třeba naplánovat, že každý den budete hodinu uklízet sklep. Protože teď je čas dělat i hezké věci, na které by jinak nebyl čas.

Rozšiřte obzor

Ujistěte se, že na světě jsou i jiná témata než koronavirus. Promyslete si, co je pro vás v životě důležité, a jak se tomu můžete věnovat více. Na zprávy se dívejte jen jednou denně a důvěřujte jenom opravdu seriózním zdrojům, protože v médiích se objevují i mnohé falešné zprávy.

Pohyb a příroda

Pravidelně sportujte. Pohyb je nejefektivnější způsob, jak se chránit před depresemi. Internet nabízí celou řadu videí s posilováním nebo jógou na doma. Nebo si  vyjděte do přírody. Vyhledávejte ale raději místa, kde nehrozí, že se potkáte s dalšími lidmi. Například vědecké studie dokazují, že les dokáže aktivovat naše samoléčebné schopnosti. Nejlépe nechte doma mobil a prostě se jen dívejte kolem sebe.

Spojení

Zůstaňte v kontaktu s ostatními lidmi. Jenom proto, že se teď s nikým nemůžete potkat fyzicky, nemusíte ztrácet kontakt. Uvědomte si, že vnitřně jste spojeni s mnoha lidmi. Můžete tak udělat radost někomu blízkému, abyste ho třeba ochránili před pocitem osamění.

Vděk

V nastalé situaci vidí spousta lidí jen problémy, a tím se ocitnou v tunelu, kde vidí jen to špatné. Možná se taky ptáte, co je tedy na tom všem pozitivní. Ve skutečnosti my sami každý den rozhodujeme o tom, jak se budeme dívat na svět. Rozhodněte se proto, brát na vědomí pouze to, co je ve vašem životě pozitivní. A klidně to rozšiřte i na věci, které se ve vašem životě daří. Jak? Jednoduše si odpovězte, za co jste ve svém životě vděční (manžel, děti, zdraví,dům, krásná zahrada...)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat