Závislost na alkoholu začíná při pravidelné konzumaci i malého množství

Sklenička vína večer po práci, abyste přišli na jiné myšlenky, malý aperitiv před večeří nebo jedno pivo každý pátek s kolegy. Žádná velká věc, proč se kvůli tomu znepokojovat. Ale je opravdu všechno tak v pohodě, jak si myslíte?

Vzpomeňte si na tu či onu etapu v životě, kdy jste rádi a třeba i hodně slavili, nebo třeba na dobu, kdy jste si dávali skleničku červeného každý večer. Byl to varovný signál? A jaké byly reakce vašeho okolí?

Jsem závislá?

Například to rutinní pivo s kolegy každý pátek nepovažují experti za velký problém. Úplně jinak to ale vypadá, pokud se jedno pivo stane součástí každého dne po delší časové období. Konzumace alkoholu je spojená s vylučováním dopaminu, takže se dostáváme na území mozku. Touha po alkoholu je plíživý proces, na jehož konci dojde k překročení pomyslného bodu, kdy už si člověk sám neumí pomoci. Touha se stává závislostí, nemocí, ze které se 98 % lidí bez cizí pomoci nedostane.

Mohu kdykoli přestat

Je tedy dobrým znamením, když jednoduše na nějaký čas alkohol odmítnete? Když si třeba řeknete, že „suchý únor“ pro vás není žádná výzva? Bohužel ne. Dospělé ženě trvá tři až pět let než se pravidelné pití vymkne kontrole. Pak už je ale pozdě. A může se stát, že třeba jen několik měsíců předtím by neměla žádný problém skončit. U mužů tato situace nastává po šesti až osmi letech. Tak dlouho trvá, než si mozek zvykne na pravidelné uvolňování dopaminu. Pak už člověk nepije, protože chce, ale protože musí.

Mlčení ze slušnosti

Z výpovědí vyléčených alkoholiků vyplývá totéž – jednoho dne prostě najednou nemáte absolutně žádnou kontrolu na tím, jak často a kolik toho vypijete. Abyste to ale veřejně přiznali, k tomu potřebujete ještě dlouhou cestu. Nikdo samozřejmě dobrovolně nechce být alkoholikem. Přesto jich jsou plné léčebny. Zdvořile mlčet, pokud vidíte, že někdo vám blízký má problémy s pravidelným pitím, je obrovská chyba. Pouze osoba zvnějšku dokáže odhadnout závažnost problému a hodně tím ovlivnit. Překvapivě největší vliv může mít zaměstnavatel, ale na řadu přichází otázka JAK. Výhrůžky nepomáhají. Nejúčinnější je přátelský rozhovor a jasně vyřčená zpráva, že dotyčný musí vyhledat pomoc. Pokud tedy víte o někom, kdo vaši pomoc potřebuje, rozhodně se nestyďte a nemlčte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat