Neustálá přítomnost hladu

Znáte to – sníte pořádnou snídani nebo slušnou porci k obědu, všechno se zdá být v pořádku, ale už za pár chvil se poohlížíte, co byste mohli ještě zakousnout. Ale není to hlad, co vás žene zpátky do kuchyně. S největší pravděpodobností budou na vině následující příčiny.

Máte vlastně jen žízeň

Že si lidé zaměňují hlad se žízní, se stává často, dbejte proto na to, abyste pili dostatečné množství tekutin v průběhu celého dne. A to ještě předtím, než ucítíte pocit žízně. Věděli jste například, že sklenice vody dokáže enormně zlepšit náladu?

Nudíte se

Jíte, protože nemáte momentálně nic jiného na práci? Než si dáte další sendvič, jděte raději na krátkou procházku nebo umyjte celou koupelnu. Tak se zbavíte pocitu hladu, který vlastně vůbec nemáte.

Nemáte žádný režim

Patříte k lidem, kteří snídají, obědvají a večeří každý den ve stejný čas? Pak pravděpodobně mezi jídly málokdy máte neodbytný pocit hladu. Pokud si tělo zvykne na pevný režim v přísunu jídla, málokdy vás potom přepadne hlad. Ale platí to i naopak. Pokuste se proto, nastavit si při jídle pevný čas.

Jste unavení

Když jste unavení, máte tendenci jíst. Proč? Protože vaše tělo chce zásobit energií. Nevýhoda je, že v nouzi sáhnete rychle po něčem sladkém. Sice cukr v krvi rychle stoupne a cítíte se zase plni síly, ale stejně rychle pak padá zase dolů. A vy máte znovu hlad… Pokud už potřebujete rychle dobít energii, sáhněte raději po nějaké zdravé svačince.

Jste ve stresu

... nebo nejste jinak emocionálně úplně v pohodě. Hodně lidí zahání stres, smutek nebo další psychické problémy jídlem – ačkoli vůbec nemají hlad. Zkuste si proto vždy uvědomit, proč chcete zrovna jíst. Je to proto, že opravdu máte hlad, nebo hledáte jen nějaké rozptýlení?

Jíte více, než potřebujete

Rychle se najíst, zatímco děláte něco jiného (třeba když zrovna kontrolujete e-maily), jídlo vestoje nebo při chůzi – to všechno vede k tomu, že si vůbec nevšimnete, že už jste se najedli dosyta. Zvykněte si proto jíst pomalu, s jasným vědomím každého sousta a vsedě u stolu. A pokuste se soustředit pouze na jídlo, nebo maximálně ještě na milou společnost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat