Počet bílých krvinek zvýšíte chůzí nebo konzumací tučné ryby

Máte dnes v plánu klidnou procházku a k večeři si hodláte dát nějakou tučnou rybu? No výborně, přesně tohle má na produkci potřebných leukocytů ten nejpříznivější vliv.

Bílé krvinky, jinak zvané jako leukocyty, se tvoří v kostní dřeni. Proč se bez nich rozhodně neobejdete? Představte si je jako silné válečníky, kteří bojují proti virům, bakteriím i dalším škodlivým patogenům, stejně jako proti nádorovým buňkám a všem organismu cizím záškodníkům. Za optimální množství se obvykle považuje 4500 až 10 000 leukocytů na jeden mikrolitr krve. Když jejich počet výrazně poklesne, může být v ohrožení nejen zdraví, ale i život. Věděli jste, že hojnost bílých krvinek se dá navýšit i přirozenou cestou? Zde je dokonce hned několik možností, jak to udělat.

Echinaceu vychvalují i vědci

Že třapatka nachová neboli echinacea posiluje imunitní systém, to by vám odpřisáhl nejeden lidový léčitel. A vlastně i odborník! Poznatky studie zveřejněné v magazínu Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics sdělují, že jedinci, kteří ji zahrnou do stravy, vykazují vyšší počet jmenovaných krvinek. A pozor, k tomuto malému zázraku prý dochází už po dvou týdnech každodenní konzumace. Mezi další známé přínosy této bylinky patří útlum bolestí, úleva při alergiích i snížené riziko chronických zánětů.

Soustřeďte se na příjem omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou obvykle spojovány s prevencí diabetu, omezenou pravděpodobností kardiovaskulárních chorob i podporou mozkových funkcí, a to včetně paměti. Jenže to zdaleka nejsou jediné „obory“, ve kterých jejich působení padne takzvaně na úrodnou půdu. Tyto prospěšně tuky  také stimulují produkci fagocytů, což je skupina bílých krvinek, jež doslova pohlcuje bakterie. Není jich tedy nikdy dost! A protože si je tělo nedokáže vytvořit samo, je otázka potravinových zdrojů více než aktuální. Mezi nejbohatší zprostředkovatele omega-3 mastných se počítají tučné ryby, lněný olej, chia semínka, ořechy, špenát a sója.

Cvičení. Ale všeho s mírou

I fyzická aktivita má příznivý vliv na „výrobu“ leukocytů. Ovšem platí tu jedno pravidlo – nesmí se to s ní přehánět, jinak dojde spíše k opačnému efektu, tedy jejich úbytku. Alespoň tak to sdělují poznatky jistého skandinávského výzkumu, během něhož experti monitorovali zdraví mužů, kteří absolvovali několikadenní přísný vojenský výcvik.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat