Možné důvody potíží se spánkem

Jste po ránu jako přejetí parním válcem? Třeba je to proto, že si neodpustíte večerní cigaretku a v posteli vám společnost dělá pes. A jak s tím souvisí to, kolikrát se během dne podíváte na displej svého mobilu?

Spánková deprivace přináší spoustu fatálních důsledků. Způsobuje třeba únavu, poruchy soustředění, bolesti hlavy, podrážděnost i výkyvy nálad. Až podezřele často se dává do souvislosti také s obezitou, kardiovaskulárními chorobami a arteriální hypertenzí, v krajních případech dokonce s halucinacemi, vznikem krevních sraženin nebo mozkovou mrtvicí. Že to zní až moc vážně na to, abyste s tím měli něco společného? Tak tomu nevěřte.

Doporučení, kterým se jen málokdo řídí

Pokud máte potíže s usínáním, v noci se probouzíte a ráno se cítíte neodpočatí, můžete si se spánkovou deprivací zahrávat i vy, domnívají se odborníci. Ti neustále zdůrazňují, že dospělí potřebují sedm až osm hodin kvalitního odpočinku, ovšem celá polovina populace prý tento limit nesplňuje. Co za tím stojí? Kvůli těmto narušitelům možná spíte málo i vy!

Elektronika jako nepřítel

O tom, že používat před ulehnutím tablet, počítač nebo mobilní telefon není úplně nejlepší nápad, se hovoří neustále. Jenže! Tyto výkřiky techniky škodí i během dne. Prokázala to studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín British Medical Journal. Z těch vyplývá, že čím déle tato zařízení člověk používá, tím horší je i kvalita spánku. Kolikrát za odpoledne omrknete displej svého chytrého mobilu?

Ani z kouření nekouká nic dobrého

Negativních způsobů, jakými kouření ovlivňuje organismus, je snad stovka. A věřte, nebo ne, narušená noční regenerace jedním z nich. Nikotin totiž funguje jako stimulant, což si s klidným sněním nerozumí ani trochu. Takže i večerní cigareta může zavinit, že ještě o půlnoci koukáte do stropu a nervózně počítáte hodiny, které do zazvonění budíku ještě zbývají.

Domácí mazlíček pod peřinu nepatří

Vlastnictví psa nebo kočky je přínosné, o tom není sporu. Již mnoho studií potvrdilo, že přítomnost němé tváře zmírňuje stres, tlumí bolesti nebo normalizuje tlak. Všechna pozitiva se ovšem ztratí ve chvíli, kdy zvířeti ustelete vedle sebe. Na základě svého výzkumu to tvrdí američtí experti působící v neziskové organizaci Mayo Clinic, jež má sídlo v Minnesotě. Z jejich nashromážděných poznatků vyplynulo, že 53 procent těch, kteří sdílejí postel se svými mazlíčky, hlásí zhoršený spánek kvůli častému probouzení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat