S nezajímavou knihou mají ženy větší trpělivost než muži

Britští literární vědci provedli analýzu chování čtenářů, z níž vyplývá, že nezajímavou knihu muži odloží v průměru u padesáté stránky. Autoři je tedy musejí zaujmout velmi záhy, jinak jim šanci nedají. Mnohem větší prostor dávají spisovatelům čtenářky. Ty totiž vydrží v průměru do sté stránky, než se přesvědčí o tom, že číst dál opravdu nemá smysl.

Zprávu vydala britská charitativní společnost Audience Agency, která tím chce pomoci autorům při psaní románů. Radí jim tedy, aby se v knihách určených mužům, snažili zaujmout hned na prvních stránkách. Ženské romány můžou být nezáživně rozvláčné na desítkách stránek.

Z průzkumu také vyplývá, že ačkoli se před lety vydavatelé báli elektronických knih, trh s těmi tištěnými to nijak negativně nepoznamenalo. Lidé sice využívají eknihy na cestách, ale vášniví čtenáři stále dávají přednost papíru, který je mnohem příjemnější pro oči a praktičtější při hledání v už přečetných kapitolách.

Analýza také prokazuje, že vkus čtenářů do značné míry ovlivňují masová média.

A proč bychom měli i jako dospělí pravidelně číst?

Inteligence

V knihách naleznete mnoho slov, které v běžném životě nepoužíváte. Když si je uložíte do paměti a naučíte se jim rozumět, prohlubujete zároveň své vědomosti a rozšiřujete slovní zásobu. Ať chcete, nebo ne, čím více budete číst, tím pestřejší bude vaše vyjadřování a tím lépe také budete působit na své okolí. Většina vážených lidí je velmi sečtělých. To se prostě cení.

Kvalitní spánek

Četba je jedním z nejlepších způsobů relaxace. Mozek se soustředí pouze na jednu věc a tělo si velmi dobře odpočine. Nejlepším způsobem, jak zúročit uvolnění těla a mysli četbou, je číst před spaním. Než půjdete spát, přečtěte si pár kapitol zajímavé knihy a tělo se vám odvděčí kvalitnějším a hlubším spánkem.

Rozšiřování fantazie

Fantazie je pro člověka velmi důležitá. Rozvíjí se nejen schopnost vizualizace čteného příběhu, ale také kreativita a myšlení vůbec. Knihy dávají svým čtenářům prostor pro přemýšlení a představivost a čím větší fantazii člověk má, tím veselejší jeho život je. Vezměte si příklad z dětí, které celé dětství prožívají s miliony krásných příběhů.

Odbourání stresu

Při četbě pracuje především mozek. Tělo se uklidní, tep se zpomalí a tělesný i duševní klid navodí pocit relaxace. Začtení se do dobré knihy je nejlepším způsobem, jak odbourat nahromaděný stres a přestat myslet na každodenní starosti.

Trénujete paměť

Čím více informací člověk posbírá, tím více se jeho paměť procvičuje. Čtení vyžaduje soustředění a rozvíjí tedy i schopnost koncentrace. Nejen u dospělých, ale především u dětí se četba velmi doporučuje. Napomáháte tím rozvíjet osobnost malého človíčka, jeho fantazii a učíte ho trpělivosti, kterou bude potřebovat při učení ve škole. Naučte se tedy pravidelně číst a přiveďte ke knihám i své ratolesti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat