Zahradničení je balzámem pro duševní zdraví

Psychologové z Princetonské univerzity tvrdí, že pěstování zeleniny je pro fyzické a duševní zdraví stejně dobré jako jízda na kole. Obě aktivity navozují celkovou pohodu. Ačkoli zahradničení prospívá zdraví obecně, většina lidí víc oceňuje pěstování zeleniny a ovoce než květin. Většina lidí totiž touží po chutných plodech.

„Zahradničení může poskytnout zdravotní výhody lidem v tom, že jim zajistí zdravé a čerstvé ovoce a zeleninu, navíc podporuje fyzickou aktivitu, podporuje emoční pohodu, to vše dohromady může posílit zdravé chování a životní styl. Zahradničení zvyšuje pocit štěstí v životě stejně jako jízda na kole či procházka. V současném hnutí ke zlepšení života ve městech bychom měli podporovat zahradničení jako jeden z prvků zvyšování kvality života,“ míní profesorka Anu Ramaswami z Princetonské univerzity.

Z výzkumu také vyplývá, že lidé věnující se zahradničení řadí tuto činnost mezi pět nejsmysluplnějších aktivit svého života.

Pro duši i tělo

A o které rostliny v zahradě pečovat, aby z nich měla užitek nejen naše psychika, ale i naše tělesné zdraví? Vedle zeleniny a jabloní zkuste i některé netradiční, ale zato vitaminy napěchované, plody!

Rakytník

Rakytník obsahuje až 20x více vitaminu C než například pomeranč a tím se řadí mezi nejzdravější vůbec. Cenné léčivé látky se využívají na posílení imunity, působí proti únavě a funguje jako prevence chřipky, infekcím a nachlazení.  Rakytník je vskutku nenáročná rostlina a pěstovat ji lze jak volně, tak i ve větším květináči. Ale pozor! Aby rakytník plodil, je třeba koupit vždy dvě rostliny. Jednu samčí a druhou samičí. Na to vás však v dobrém zahradnictví upozorní.

Goji

Goji neboli kustovnice je na našem trhu tak trochu novinkou. Čínská medicína však plody kustovnice využívá již odpradávna. Je to neuvěřitelně silný antioxidant, který pomáhá proti předčasnému stárnutí, stimuluje a podporuje vitalitu. Vzhledem k obrovskému obsahu vitaminů se, podobně jako rakytník, řadí mezi nejzdravější ovoce. Goji lze pěstovat i v nádobě, ale více se jí daří v zahradní půdě na plném slunci. Konzumovat se dá čerstvá, sušená, ve formě čajů, marmelád nebo jako přísada do müsli.

Arónie

Arónie je v podstatě odrůda jeřábu, která pochází ze Severní Ameriky. Šťavnaté bobule arónie skrývají množství vitaminů, antioxidantů a bioaktivních látek, které podporují správný chod organismu a imunitního systému. Arónie je nenáročný, asi 1,5 m vysoký keř, který v průběhu roku mění své barvy ze zelené až po temně purpurové. Bude tedy skutečnou chloubou vaší zahrady.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat