Ženský jídelníček by měl být plný bílkovin a antioxidantů

Řecký jogurt, fazole nebo rajčata. To jsou potraviny, o nichž se mluví jenom v superlativech. Jejich konzumace totiž přispívá k ochraně ňader i děložního čípku před rakovinou. Pozitiv najdeme ale víc.

Ženy mají oproti mužům jiné nutriční požadavky. Je to především z důvodu biologických změn, kterými v různých fázích života prochází jejich tělo. Menstruace, těhotenství, kojení i menopauza, to všechno způsobuje velké hormonální výkyvy. A právě hormonální nerovnováha činí něžné pohlaví náchylnější k určitým zdravotním komplikacím, jako jsou třeba kardiovaskulární onemocnění, anémie, osteoporóza, rakovina děložního čípku nebo ňader. Riziko jmenovaných problémů však může podle odborníků snížit častější konzumace těchto potravin. Máte je v jídelníčku?

Řecký jogurt 

Když člověk srovná řecký jogurt s tím „obyčejným“, vyjde mu hutnější konzistence, dvakrát větší množství bílkovin i vyšší podíl živých probiotických kultur. Rozdílná je pochopitelně i cena. Proč však řecký mléčný výrobek jíst pravidelně? Tenhle svatý grál zdravé výživy se dává do souvislosti s bezproblémovým trávením, stejně jako s omezenou pravděpodobností rakoviny prsu, chudokrevností nebo vaginálních infekcí.

Opomíjené fazole mají blahodárné účinky

Fazole jsou pro lidský organismus skutečně neocenitelné, neboť obsahují spoustu vlákniny, antioxidantů, vitaminů i minerálů. Díky tomu přispívají k regulaci cholesterolu, pomáhají při hubnutí, vyrovnávají hladinu cukru v krvi a představuji prevenci srdečních chorob. Jejich složení může sehrát důležitou roli i při stabilizaci ženských hormonů, a to včetně estrogenu. Ideální dávkování? Prý tři až čtyři porce týdně, doporučují výživoví poradci! Fazole se hodí do polévek, salátů i pomazánek, takže by jejich zakomponování do stravy nemělo být složité.

Za rajčata poděkuje hlavně pokožka

Z botanického hlediska jsou rajčata druhem ovoce, nicméně spousta lidí je považuje za zeleninu. Ovšem řekneme si upřímně, není to jedno? Podstatné je, že jejich antioxidační působení zabraňuje rakovinným změnám na děložním čípku. Rajská jablíčka také normalizují krevní tlak a chrání pokožku před škodlivým UV zářením, přičemž zachovávají její pružnost. Zároveň zpomalují biologický proces stárnutí a povzbuzují látkovou přeměnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat